Muşun kaderini değiştirecek projeler başlatıldı

Muşun kaderini değiştirecek projeler başlatıldı -Vali Çınar: Muş Ovası yapılan yatırımlarla verimli hale getirilecek ve daha az maliyetle karlı tarım yapılabilecek


MUŞ (A.A) - Vali Ali Çınar, Muş Ovasının yapılan yatırımlarla verimli hale getirileceğini ve daha az maliyetle karlı tarım yapılabileceğini söyledi.
     Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan yatırımların hayata geçmesiyle Muşun, tarımsal anlamda ciddi bir kalkınma yaşayacağını bildirdi.
     Muş Ovasının, Türkiyenin en bakir, verimli ve en temiz ovalarından biri olduğunu ifade eden Çınar, şöyle konuştu:
     Ovamızda, en verimli, karlı, en az maliyetli tarım yapmak için proje üretiyoruz. Bu projelerin finansmanı devletimiz tarafından sağlamakta. 80 bin hektarlık ovamızın, yaklaşık 78 bin hektarlık bölümü toplulaştırma kapsamında 4 etap halinde ihale edildi. Daha önceden ilk 5 hektarlık bölümü ihale edilmişti. Onun çalışması devam ediyor. Diğer 3 bölümde de tüm ihaleler yapıldı. Müteahhitlere yer teslimi yapıldı. Müteahhitler alanda çalışmaya başladı. Öncelikle bölünen tarım parsellerini daha büyütüp, tarımsal bir alana sahip olmak istiyoruz. Bunan yanı sıra toplulaştırdığımız alanda, her parselin yolu olacak. Her parsele su gelecek ve her parselin drenaj kanalı olacak. Toplulaştırma alanında yer alan tüm köylerimize kanalizasyonun sistemleri yapılacak. Bu bittiğinde çok önemli bir kazanım elde edeceğiz.
     Muş Ovasından geçen Karasu Nehrinden dolayı sıkıntı yaşandığını ve bu nehrin ilkbahar aylarında taşmasından dolayı 20 hektar tarım alanının işlenemediğini bildiren Çınar, bu sorunu aşmak için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Karasu Nehri Islah Projesinin devam ettiğini belirtti.
     Daha önceden nehrin 8 kilometrelik kısmının ıslah edildiğini, 2011 yılında ise 12 kilometrelik kısmını ihale ettiklerini kaydeden Çınar, bu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini, Karasu köprüsü ile havaalanı arasındaki 10 kilometrelik kısmın da ihalesinin yapıldığını dile getirdi.
     Havaalanı köprüsünden Hasköy ilçesine doğru olan kısım da ihale edilmesi için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirten Çınar, şunları ifade etti:
     Karasu Nehrinin ıslahıyla üç amacımız var. Bu yıl çevre çalışmalarına başlanılan Alparslan 2 Barajı yapılıyor. Alparslan 2 Barajının iki tane büyük hedefi var. Bu baraj elektrik üretecek, ayrıca ovamızın sulama suyu ihtiyacını giderecek. Bu alanda da çalışıyoruz. Gerçekten çok önemli bir hizmet yürüyor. Devletimizin gönderdiği ödeneklerle hizmetler hızla yürüyor. Bu destekler buradaki insanımıza, çiftçimize ve tarımsal üretimin geliştirilmesine verilen değeri göstermekte. Bu projeler bittiğinde tarımsal sanayimiz güçlenecek. O zaman istihdam daha da artacak.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muşun kaderini değiştirecek projeler başlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER