Müzelik dokuma tezgahı ile dikiş makinesi

Müzelik dokuma tezgahı ile dikiş makinesi hala çalışıyor -Kütahyada, 40 yılı aşkın süredir kilim ve yolluk dokuyan ustanın kullandığı dokuma tezgahı ile dikiş makinesi, 100 yıldır işlev görüyor -Dokuma ustası Akkan: Dükkanımdaki dok


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyada, 40 yılı aşkın süredir kilim ve yolluk dokuyan ustanın kullandığı dokuma tezgahı ve dikiş makinesi, 100 yıldır işlev görüyor.
     Saman Pazarı mevkisindeki dükkanında kilim ve yolluk imalatıyla uğraşan Veli Akkan, AA muhabirine, bu işi 40 yıldan fazla süredir devam ettirdiğini söyledi.
     Kilim ve yolluk üretiminde kullandığı dokuma tezgahıyla dikiş makinesinin 100 yıllık olmasına rağmen işlevini yitirmediğini ve kaliteli ürünler imal ettiğini belirten Akkan, şöyle konuştu:
     Dükkanımdaki dokuma tezgahı ve dikiş makinesi çok yaşlı olmasına rağmen hala bana ekmek veriyor. 40 seneyi aşkın süredir üzerinde bu dokuma tezgahıyla kilim ve yolluk imalatı yapıyorum. Güçlü dikiş makinelerim var ve onlarla da dikişlerimi yapıyorum. Makinelerimin ikisi de birer asırlık var. Çok yaşlı ve müzeye konacak ayardalar. Hatta bendeki dokuma tezgahının bir benzeri, Danimarkada bir müzeye konulmuş. Bunu, dükkanımdaki tezgahın fotoğrafını çeken yabancılar söyledi. Dokuma tezgahım, Türkiye ile Almanyanın ilk anlaşma yaptığı dönemlerde gelmiş. İki dokuma fabrikasında kullanıldıktan sonra Uşaklı bir ağabeyden bana geçti. Ben 4üncü elim.
    
     -Kilim ve yolluk dokumacılığını öğrenmek isteyenlere çağrı-
    
     Akkan, sanatı sayesinde Avrupada seçkin dostlar edindiğini anlattı.
     ABDli sanat tarihçisi Henry Glassieden el sanatlarıyla ilgili önemli bilgiler edindiğini, İtalya, Danimarka, ABD gibi ülkelerde çok seçkin müşterileri olduğunu dile getiren Akkan, Hala daha her yıl gelip birer ikişer parça benden mal alırlar. El sanatlarımız yabancı ülkelerde daha iyi takdir ediliyor dedi.
     Akkan, kilim ve yolluk dokumacılığına ilgi duyanlara sanatını öğretmek istediğini ve bunun için herkese kapısının açık olduğunu ifade etti. Sanatının unutulmamasını istediğini bildiren Akan, Uğraştığım 3-4 el sanatının hepsi de halen geçerli. Tarihi evlere el dokuması kilim ve yolluklar, minderler, yastıklar uygundur diye konuştu.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Müzelik dokuma tezgahı ile dikiş makinesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER