Narenciye üreticisinin teşvik beklentisi

Narenciye üreticisinin teşvik beklentisi -Türkiyenin önemli narenciye üretim merkezlerinden Mersinde rekoltenin yüzde 10-20 artmasını bekliyor -Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel: -"Üreticinin narenciye bahçelerine küsmemesi için


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Mersinli narenciye üreticileri buğdaya verilen desteklerin narenciyeye de model olmasını istiyor.
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin Türkiyenin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
     Türkiyedeki limon üretiminin yüzde 65inin Erdemli ilçesinde yapıldığını hatırlatan Gökçel, üreticilerin geçen sezonu pek mutlu kapatmadığını söyledi.
     Geçen yıl narenciye rekoltesinin normalden yüzde 30-40 oranında düşük gerçekleştiğini ifade eden Gökçel, şunları kaydetti:
     "Rekolte düşmesine rağmen mandalina ve portakalda fiyat anlamında sıkıntı yaşadık. Fiyatlar beklentimizi karşılamadı. Limonda rekolte yüzde 50 oranında düşük olmasına rağmen fiyatlar normaldi. Türkiye genelinde ve ihracatta rakip olduğumuz ülkelerde de durum böyleydi. Yurtiçi ve dışından yoğun talep gelince limon 1 lira seviyesinden alıcı buldu. Fiyatlar çiftçimizi sadece limonda mutlu etti. Ama rekolte düşük olduğu için fiyatlar yeterli gelmedi. Mandalina ve portakalın ise kilogramı 30-40 kuruştan satıldı. Hem rekolte hem fiyatlar düşüktü. Üreticilerimiz mandalina ve portakalda da kötü bir sezon geçirdi."
    
     -"Destek yeterli değil-"
    
     Narenciye üreticisine dekar başına 9,8 lira yakıt ve gübre desteği verildiğini hatırlatan Gökçel, teşviklerin artması gerektiğini savundu.
     Teşvik sisteminin değişmesinin üreticiye katkı sağladığını vurgulayan Gökçel, "Önceden teşvikler sadece ihracatçıya veriliyordu, üretici ise teşvik desteği alamıyordu. Ama yeni yapılan düzenlemeyle üretici de desteklenmeye başladı. Ama bu destek yeterli değil. Üreticinin narenciye bahçelerine küsmemesi için teşviklerin artması gerekiyor. Buğdaya verilen desteklerin narenciyeye de model olmasını istiyoruz. Bu kapsamda şu an verilen desteklerin yeniden gözden geçirilerek, dekar başına verilen desteğin, ürün miktarına yönelik verilmesini içeren bir değişikliğe gidilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
     Yeni sezon için bahçelerde gözlem yaptıklarını dile getiren Gökçel, ağaçlarda normale göre yüzde 10-20 oranında daha fazla çiçeklenme tespit ettiklerini ifade etti.
     Bu yıl üretimin artmasını beklediklerini, buna bağlı olarak fiyatların düşük olmasından endişelendiklerini dile getiren Gökçel, "Bunun için karamsarız. Felaket tellallığı yapmak istemiyoruz ama geçen yılki rakamlar bize gösterge. Üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için yeni pazarlar bulunması, Ortadoğu ülkelerinde pazar oluşturulması gerekiyor. İhracatın artması konusunda önlemlerin şimdiden alınması gerekiyor. Olumsuz görünen durumu olumluya çevirecek çalışmalar yapılmalı" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Narenciye üreticisinin teşvik beklentisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER