Nasreddin Hoca Şenlikleri

Nasreddin Hoca Şenlikleri -Eskişehir-in Sivrihisar ilçesi Nasrettin Hoca Beldesinde anma şenlikleri gerçekleştirildi (Görüntülü-Fotoğraflı)


ANKARA (A.A) - Eskişehir-in Sivrihisar İlçesi Nasrettin Hoca Beldesinde Nasrettin Hoca-nın 804-üncü Doğum yıldönümü şenlikleri gerçekleştirildi.
     Nasrettin Hoca Beldesi Meydanında gerçekleştirilen şenliklere, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Ülker Can, Salih Koca, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Eskişehir Belediye Başkan Vekili Ertan Koşarsoy, İl Jandarma Komutanı Feyzullah Günay, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Nasrettin Hoca Belediye Başkanı Hüseyin İlhan, ilçelerin kaymakam ve belediye başkanlarıyla çok sayıda davetli katıldı.
     BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, şunlikte yaptığı konuşmada şunları söyledi:
     Elbette değerlerimize sahip çıkacağız, bizi biz yapan değerlerimizdir. Yunus Emre olmasaydı belki biz bugün bu kadar hoşgörüye sahip olamazdık. Yunus Emre bu topraklara sevgi pınarını akıtmasaydı biz şimdi bu topraklarda farklı etnik kökenlere sahip, farklı mezheplere sahip, farklı anlayışlara sahip büyük Türk milletini oluşturmuş olmazdık. Değerlerimize sahip çıkacağız, o değerleri gelecek nesillere aktaracağız. Nasrettin Hoca Ye Kürküm ye Derken, makama verilen değeri, parayı veren düdüğü çalar derken, çalışmanın önemini vurgulamaktadır.
     Destici, 2013 yılındaki Eskişehir kültür başkenti etkinlikleriyle, Nasrettin Hoca-nın daha iyi tanınacağını ifade etti.
     Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de, Eskişehirin Unesco tarafından somut olmayan Kültürel Miras Dünya Başkenti, hükümet tarafından da kanunla Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini söyledi.
     Törende Konuşan AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can da, bu toprakların esas zenginliğinin Yunus Emre, Nasrettin Hoca ve Seyit Battalgazi olduğunu belirterek, 2013 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu söyledi.
     Can, Bu topraklarda asırlardır yaşatılan kültür Eskişehir-de de yeni bir medeniyete bürünmüştür dedi.
     Ülker Can, Yunus-tan Nasrettin hocaya bu toprakların kültürünü yaşatanların Balkanlardan, Kafkaslardan, Kırım-dan gelerek medeniyetlerin kardeşliğini gösterdiğini, Eskişehir Odunpazarı Belediyesinin restore ettiği Odunpazarı evlerinin ilin turizm değerlerini ortaya koyduğunu dile getirdi.
     AK Parti Eskişehir Milletvekili Faruk Bal ise konuşmasında, Eskişehir-de toplumun kardeşliği, birlik ve beraberliklerini pekiştirdiklerini, 2013 Kültür Başkentliğinde Eskişehir-de Nasrettin Hoca-nın yunus Emre-nin ev sahipliği yapacağını, 2013 yılında Yunus Emre-yi sadece Eskişehir, Türkiye değil tüm Dünya-nın tanıyacağını söyledi.
     CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da, Nasrettin Hoca-nın siyasal hiciv yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
     Nasrettin Hoca Anadolu insanın, bu toprakların yarattığı en büyük imgedir. En büyük semboldür. Neye karşı semboldür, baskıya karşı, korkuya karşı, açlığa karşı yolsuzluğa karşı boyun eğerek değil tam tersi nükteyle de olsa akılla da olsa zekayla da olsa nükteyle de olsa karşı durulması gerektiğini ve bir halkın Nasrettin hocanın ağzından bir baskı rejimine nasıl karşı koyulacağını çok açık ortaya koyan dünyadaki ilk örneklerden birisidir. Nasrettin hocanın pek çok fıkrasının içinde ye kürküm ye de var. Sadece makamlara, sadece rütbelere gösterilen saygının sonuç itibariyle bir halkın geleceği üzerinde etkisi olmadığını, olamayacağını gösterir. Halk baskı altında olduğunu Nasrettin Hocanın ağzından gösterebilmiştir.
     Nasrettin Hoca Belediye Başkanı Hüseyin İlhan da, Nasrettin Hocanın Türk birliğinin oluşmasında önemli rol aldığını ifade etti.
     Şenliklerde, Eskişehir Büyükşehir Kültür Derneği Mehtaran Takımı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kültür Sanat Bölümü Halk Müziği Korusu konserleri, Nasreddin Hoca fıkraları dramatize edildi. Restorasyonu tamamlanan Nasreddin Hoca Evinin gezilmesinin ardından katılımcılara geleneksel Nasreddin Hoca bulgur pilavı ve helva ikram edildi.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Nasreddin Hoca Şenlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER