Nevruz kutlamaları

Nevruz kutlamaları -Iğdır, Kars ve Ağrıda bazı sivil toplum kuruluşları nevruzun birlik ve beraberlik içerisinde kutlanması için çağrıda bulundu


KARS (A.A) - Iğdır, Kars ve Ağrıda bazı sivil toplum kuruluşları nevruzun birlik ve beraberlik içerisinde kutlanması için çağrıda bulundu.
     Iğdır Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Akdeniz, nevruzun barış ve kardeşlik havasında kutlanması gerektiğini belirtti.
     İki şehit babası olduğunu ifade eden Akdeniz, akan kanın durdurulması gerektiğini belirterek, Artık barış, birlik ve beraberlik istiyoruz. Başka insan evladı ölmesin istiyoruz dedi.
     Yetkililerin bu konuda üzerine düşeni yapacağına inandıklarını ifade eden Akdeniz, şunları kaydetti:
     Bu akan kanların bir an önce durdurulması gerekiyor. Bütün vatandaşlara yazık oluyor. Kanlar dökülüyor. Gençlere buradan sesleniyorum; kimsenin oyununa gelmeyin. Devlet herkesin hakkını veriyor. Kimsenin hakkını yemez ve herkese eşit davranıyor. Çünkü devlet demek biz demek, devleti biz oluşturuyoruz. Yabancı ve dış güçler bizim aramıza fesatlık yapıyorlar. Bu tür oyunlara gelmeyelim ve devletimiz için çalışalım. Nevruzu barış kardeşlik ve beraberlik içerisinde kutlayalım.
     Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Göksal Gülbey ise her yıl kutlanan nevruzun kardeşlik içerisinde kutlanması gerektiğini söyledi. Nevruz kutlamalarına gölge düşürülmemesi gerektiğini ifade eden Gülbey, şöyle devam etti:
     Bu bayramın halklar arası barış ve kardeşlik içerisinde kutlanması gerekiyor. Bütün halkların ve ülkemizde yaşayan insanların birbirini sevmesi ve birbirleriyle iyi geçinmeleri için bu tür etkinlikler önemlidir. Geçtiğimiz günlerde Türkiyenin iyi bir sürece girdiğini ve barış sürecinin başladığını 30 yıllık bir sorunun ortadan kalkması için çalışmalar yapıldığı dönemde herkesin buna destek olması ve bu konuda gerekli çalışmaları yapmasını istiyoruz. Özellikle geçmiş Nevruz bayramlarında yaşanan olayların tekrarlanmaması ve bu olayları tekrar etmek isteyen art niyetli insanlara da engel olmasını istiyoruz.
     Iğdır Dünya Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Muharrem Yavçin de nevruz kutlamalarına kimsenin gölge düşürmemesi gerektiğini belirtti.
     Nevruzun yüz yıllardır kutlandığına dikkati çeken Yavçin, Kimse bu bayramın kutlanmasına gölge düşürmemelidir. Bu bayramda bütün gençlerin birbirine sarılması kardeşlik içerisinde yaşamaları gerekiyor. Hepimiz kardeşiz. Bu kardeşliğe gölge düşürmek isteyenler olsa da buna fırsat vermemeliyiz. Bu bayram evrenseldir ve hak edildiği gibi kutlanmalı. Şu an ki süreç ülkemiz için önemli bir süreç. Yıllardır dökülen kanların belki de son bulması için bir fırsattır. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Bu süreç devam ederken de oyuna gelmemeliyiz diye konuştu.
    
     -Ağrı-
    
     Ağrı Kültür Derneği Başkanı Mehmet İzci de nevruzun baharın habercisi, barışın ve kardeşliğin simgesi olduğunu ifade etti.
     Kentteki kutlamalar sırasında ılımlı bir tablo yaşandığını ifade eden İzci, Geçmiş yıllardaki kutlamalara baktığımızda şiddete dayalı bir hava varken bu yıl çok daha ılımlı bir havada geçiyor. Ancak bu yılki kutlamalarda barış ve kardeşlik havası hakimdi. Biz dün çözüm sürecinde ne kadar mesafe katedildiğini, halkın barış için ne kadar istekli olduğunu fark ettik dedi.
     İzci, artık kardeş kanının dökülmemesi için baharın dirilişini simgeleyen nevruzu farklı boyutlara taşımadan kardeşlik ve barışın hakim olduğu bir havada kutlanması gerektiğini söyledi.
     Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erat ise Ağrıdaki nevruz kutlamalarının ılımlı bir havada geçtiğini, vatandaşların polise çiçek uzatmalarının birlik ve kardeşliği simgelediğini söyledi.
     Ülkenin tamamında bu gibi olumlu durumların sergilenmesi gerektiğini ifade eden Erat, Bizim artık barış ve kardeşlik içerisinde olarak tüm dünyaya bunu duyurmamızın zamanı geldi. Kimsenin birlik ve beraberliği bozmaya gücü yetmeyecek. Nevruzun bahar havasında kutlanması gerektiğini tüm vatandaşlarımıza anlatmamız gerekiyor. Bırakın herkes birlik ve beraberlik içerisinde yaşasın. Nifak tohumlarının ekilmesine izin vermemeliyiz diye konuştu.
    
     -Kars-
    
     Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy da nevruzun yıllardan beri gelenek ve görenekler arasında yer alan bir bayram olduğunu söyledi.
     Nevruzun baharın müjdecisi olarak kutlanan bir bayram olduğunu vurgulayan Güvensoy, Türkiyede ve özellikle Kars ilinde nevruzun kardeşlik, dostluk ve beraberlik içerisinde geçmesini diliyor, herhangi bir konuya neden olmadan kutlanmasını temenni ediyorum dedi.
     Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer de çocukluk yıllarını 1950li yıllarda yaşadığını belirterek, o yıllarda nevruzu coşkuyla kutladıklarını anımsattı. Nevruzun sadece baharın gelişini müjdeleyen bir bayram olmadığını vurgulayan Sezer, İnsanların birbirlerine sıcak bakması ve insani değerleri el üstünde tutması için büyük bir ortam kabul etmişler, dargınlar küskünler de birbirlerinin evlerini ziyaret etmişler, insan olmanın değerlerini el üstünde tutmuşlardır. Bunun için ne kadar bayramlarımız varsa nevruz da bu bayramlarımız kadar kıymetlidir diye konuştu.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey - Fatma Güven - Çağlar Sefertaş
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Nevruz kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER