Nevşehirde üreticilerden kayısı eylemi

Nevşehirde üreticilerden kayısı eylemi -Fiyatların düşük olduğunu öne süren üreticiler eylem yaptı


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehirde üreticiler, fiyatların düşük olduğu gerekçesiyle yol kenarına kayısı dökerek eylem yaptı.
     Avanos ilçesine bağlı Göynük beldesinde toplanan üreticiler, fiyatların düşük olduğunu ve zarar ettiklerini belirterek, kasalarda bulunan kayısıları yol kenarına döktü.
     Üreticiler adına konuşan Göynük Yaş Sebze ve Meyve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Fikret Başer, toprak yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle çok özel bir aromaya sahip olan Nevşehir kayısısının meyve suyu firmalarının düşük fiyatları yüzünden ağaçların altında çürümeye terk edildiğini savundu.
     Firmaların verdiği ücretin toplama maliyetini karşılamadığını anlatan Başer, Üreticimizin bir litre mazot için 18 kilo, bir bardak çay için 2-3 kilo, 1 litre kayısı nektarı için 8-15 kilo, yarım litre su için 2-3 kilo kayısı vermesi gerekiyor. Geçen yıl 40 kuruş olan kayısı alım fiyatı, bu yıl 20 kuruşa düşürüldü. Bölgenin neresine giderseniz gidin fiyat aynı. Tekelci yapı gayet bariz bir şekilde fark edilebiliyor dedi.
     Firmalara da seslenen Başer, Eğer ileri ki yıllarda bu ham maddeyi yurt dışından temin etme hedefiniz varsa çok doğru yoldasınız. Yerli üretici ile devam edecekseniz, bindiğiniz dalı kesiyorsunuz çok yanlış yoldasınız. Hiçbir üretici bu fiyatlarla sizin için kayısı ağacı yetiştirmez. Yetiştirdiklerini de keser odun yapar. 3-5 yıl sonra çok para verseniz de alacak kayısı bulamazsınız diye konuştu.
     Başer, fiyatların belli bir seviyeye çıkartılması için tüm üreticileri birlik olmaya çağırdı.
     Üreticilerden Tahsin Esen de, kayısının üretiminden zarar ettiklerini belirterek, Bir çiftçi 20 kuruşa kayısı verdiği zaman maliyetini değil yaktığı yakıtı kurtarmıyor. Vatandaş traktörüne binip araziye gittiği zaman en fazla toplayacağı 100 kilo kayısı o da 20 lira yapar. Zaten o traktör bunun fazlasını yakar, araziye gidip gelmek için. Biz de kayısıları toplamıyoruz birkaç kişi var evinin önündekileri topluyor sadece, arazidekiler yerde yatıyor dedi.
    
     Muhabir: Yücel Velioğlu / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Nevşehirde üreticilerden kayısı eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER