Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı (2)

Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı (2) -Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -Hükümet olarak ihracata her türlü desteği vereceğiz -TİM Başkanı Büyükekşi: 2013 yılı için 160 milyar dolar ihracat hedefliyoruz (F


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2013 yılı için 160 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 2023 hedefimiz de 500 milyar dolar. Bu hedeflerimiz, Türkiyenin daha fazla üretmeye, üretirken istihdam etmeye ve daha fazla katma değerli ürün ihraç etme her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor dedi.
     Büyükekşi, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasındaki (ATSO) toplantıda, artık Türkiyenin ihracata her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğunu belirterek, bunun yolunun ise Ar-Geden, inovasyondan, tasarımdan ve markalaşmadan geçtiğini bildirdi.
     Dış pazarlarda rekabet edebilmek, ihracatın daha hızlı artması, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için 5 şeye ihtiyacın olduğunu aktaran Büyükekşi, Birincisi siyasi istikrar, ikincisi ekonomik istikrar, üçüncüsü inovasyon, dördüncüsü inovasyon, beşincisi yine inovasyon dedi.
     Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Evet inovasyon, üretimden yatırıma, pazarlamadan yönetime, markalaşmadan tasarıma kadar yaşamın her alanında başarının tek anahtarıdır. TİM olarak inovasyon konusunda yeni bir misyon üstlendik. Üstlendiğimiz misyonu yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları sık sık kamuoyu ile paylaşacağız. 2013 yılı için 160 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 2023 hedefimiz de 500 milyar dolar. Bu hedeflerimiz, Türkiyenin daha fazla üretmeye, üretirken istihdam etmeye ve daha fazla katma değerli ürün ihraç etme her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor.
     İhracatı ülke geneline yaymak için 1 milyar dolar ihracat eşiğinde bulunan illere ortak akıl toplantıları düzenlediklerini anlatan Büyükekşi, İstiyoruz ki bu illerimiz 1 milyar dolar ihracat eşiği için yol haritası hazırlasınlar. 2023 ihracat hedefimize destek versinler. Şimdiye kadar Mardin, Samsun, Van, Kahramanmaraş, Isparta ve Elazığ olmak üzere 6 ilde ortak akıl toplantısı düzenledik diye konuştu.
    
     -İhracata her türlü desteği vereceğiz-
    
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da ihracat rakamlarının Afyonkarahisarda açıklanmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
     İhracatta çok büyük gelişmelerin olduğunu dile getiren Eroğlu, özellikle Türkiyenin son yıllarda ekonomi başta olmak üzere her açıdan gelişip büyüdüğünü kaydetti.
     Dünyada kriz varken Türkiyede krizin olmamasının, ülkenin daha da büyümesinin Türkiye açısından önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, Paradan 6 sıfır atıldı, bu aslında çok büyük operasyon. Türkiyenin parasının yanında 6 sıfır olması, ülke itibarını zedeliyordu. Bu hükümet 6 sıfırı atamaz demişlerdi. Geçmişte üniversitede yüzde 70lik enflasyonları gördüm. Bir gecelik faizin yüzde 500 olduğunu gördüm ama enflasyon canavarını yendik dedi.
     Eroğlu, Türkiyede 3 grup insanın olduğunu, bunlardan birincisinin sürekli ürettiğini ancak tüketmediğine işaret ederek, şunları söyledi:
     Bu gruptaki kişilerin eli öpülesidir. İkinci grup ise ürettiği kadarını tüketiyor. Son grup da üretmeyip tüketiyor. Hükümet olarak ihracata her türlü desteği vereceğiz. Bir taraftan borç ödenirken bir taraftan da yoğun yatırımların devam diyor. Birtakım yatırımları yapmadan üretimin yapılamaz.
     Toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Baro Başkanı Turgay Şahin ve işadamları katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Mustafa Güngör - Canan Tükelay / Ali Kemal Akan / Deniz Açık
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER