Okula ses bombası ve molotofkokteyli atılması

Okula ses bombası ve molotofkokteyli atılması -Diyarbakır Valisi Toprak: Okulun yanmasını, eğitim ve öğretimin aksamasını, çocukların geleceğinin yok olmasını isteyen zihniyetteki kişilerce yapılan bu saldırıyı nefret ve şiddetle


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Okulun yanmasını, eğitim ve öğretimin aksamasını, çocukların geleceğinin yok olmasını isteyen zihniyetteki kişilerce yapılan bu saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz dedi.
     Toprak, Diyarbakırda maskeli bir grubun, ses bombası ve molotofkokteyli atması sonucu 2 öğretmen ve 1 öğrencinin yaralandığı Şehitlik Lisesine geldi.
     Beraberinde Yenişehir Kaymakamı Mustafa Demirelli ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş ile okula gelerek ses bombası ve molotofkokteyli atılan öğretmenler odasının da bulunduğu idare bölümünde incelemelerde bulunan Toprak, olayla ilgili Okul Müdürü Hanefi Gültekin ve Müdür Yardımcısı Şükrü Kikizadeden bilgi aldı.
     Kikizade, Topraka, olay sırasında Okul Müdürü Gültekinin odasında olduğunu, göstericilerin geldiğini fark etmeleri üzerine demir kapıyı kapatmak istediklerini, göstericilerin ise kapının camını kırarak saldırıda bulunduğunu ifade ederek, demir kapının kapanmaması ya da kilitlenmesi durumunda feci bir şekilde yanacaklarını belirtti.
     Toprak, öğretmenler odasındaki öğretmenlere, saldırıda büyük bir faciadan dönüldüğünü, olayın öğrencilerin de bulunduğu sırada bir koridora atılması halinde daha kötü sonuçlara yol açabileceğini ifade ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.
     Okuldaki incelemelerini tamamlayan Toprak, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah saat 08.20 sıralarında yüzleri kapalı 10 kişinin ellerinde el yapımı patlayıcı ve molotofkokteylleriyle okula gelip kapıyı zorlayarak içeri girdiklerini, kitapların depolandığı yere molotofkokteyli attıklarını söyledi.
     Toprak, girişteki kitaplığa molotofkokteyli atan saldırganların, her türlü engellemeye rağmen yukarıya çıkıp müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenler odasının olduğu bölüme 5-6 molotofkokteyli ile çivi ve benzeri maddelerle güçlendirilmiş el yapımı patlayıcı attıklarını ifade etti.
     Olayda hafif şekilde yaralanan biri hamile 2 öğretmenin tedavileri tamamlandıktan sonra taburcu edildiğini kaydeden Toprak, Olayda bir öğrencimiz de el yapımı patlayıcıların etkisi ile gözüne ve göğsüne isabet eden parçalar nedeniyle yaralandı. Yarın ameliyata alınacak. Hayati tehlikesi yok. Okulun yanmasını, eğitim ve öğretimin aksamasını, çocukların geleceğinin yok olmasını isteyen zihniyette kişilerce yapılan bu saldırıyı nefret ve şiddetle kınıyoruz. Geldiğiniz, bu patlayıcıları attığınız yer eğitim kurumu. İnsanlıktan, değerlerden binasip olarak nasıl yetiştiniz, kimler sizi yetiştirdi- dedi.
    
     -Olay ucuz atlatıldı-
    
     Nasıl zihinleri karartılıyor ve kirletiliyor ki, bir okula kendisini yetiştiren öğretmen ve öğrencilere gözünü, kalbini kapatarak geliyor molotofkokteyli ve patlayıcılarla saldırabiliyor diyen Toprak, hiç bir anne ve babanın, çocuklarının sorumluluğunu taşımama lüksü bulunmadığını belirtti.
     Toprak, çocuklarının yaptığı her türlü olumsuzluğun o anne ve babaya olumsuzluk olarak yazılacağını kaydederek, Her anne ve baba çocuğunun evden çıktıktan sonra ne yaptığını, nerelere gittiğini, kimlerle ilişkili olduğunu bilmek durumunda. Bu konuda din görevlileri de dahil toplumun tüm kesimlerine büyük görev düşüyor. Allah devlete ve millete zeval vermesin. Hiçbir şekilde, hiç bir anne ve babanın gözünden yaş akmasın düşüncesiyle hareket ediyor, tüm eğitim kurumlarımızla bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Olaylara rağmen çalışmaları tüm hızla sürdürdüklerine dikkati çeken Toprak, şöyle dedi:
     Gönüllere ve akıllara seslenilmesi gerekiyor. Buna rağmen bunları yapıyorlar ya Allah onları ıslah etsin. Olay ucuz atlatıldı. Ancak öğrencilerimiz psikolojik olarak etkilenmiş, korku ve endişe yaşıyor olabilir. Hem psikologlarımız hem de rehber öğretmenlerimiz bu konuda gereken desteği verecek. Terörün, şiddetin, baskının temelinde de bu yatıyor. Bakıyorsunuz 10-15 kişi tüm toplumu etkisi altına alabiliyor. Yarın eğitim öğretim kaldığı yerden devam edecek, öğrencilere gereken telkin, tavsiye ve psikolojik destek verilecek. Hem mobese, hem okulun güvenlik kameraları hem de çevredeki kamera görüntüleri ile istihbarat bilgileri bütünleştirilerek bu saldırıyı gerçekleştirenleri er ya da geç yakalayacağız, önemli olan bu olayların olmaması.
     Vali Toprak, okulu güvenli bularak pencere kenarında kuluçkaya yatan kuş yuvalarının da olayda darmadağın olmasının manidar olduğunu, hayvanların bile emin bularak okulu yuva yapmasını anlamayan düşüncelerin bir an önce yıkılıp yok olmasını istediklerini belirterek, Ellerine patlayıcıları alıp buraya gelip saldırıyı gerçekleştirenleri buralara yönlendirenlerin üzerinde de duruyoruz. Zihni yıkananları yetiştiren, onları destekleyen, onları yönlendirenler de bu kötülükler içerisinde boğulup gideceklerdir. Bu olumsuzlukların ahı yerde kalmıyor. Terörü, terörizmi, suçu, suçluyu ortadan kaldırıcı, hem güvenlik, hem eğitim hem de mesleki kalifiye anlamında üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz dedi.
    
     -Diyarbakırda ele geçirilen patlayıcılar-
    
     Toprak, gelen her bir istihbaratı titizlikle değerlendirdiklerini, insaniyetlerinden dolayı şüpheli durumları güvenlik güçlerine bildiren vatandaşlara şükranlarını sunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bir olayın bildirilmemesi dolayısıyla oluşabilecek acı bir olay tüm ülkeyi yaralıyor. Birileri yerlerinden gülümsüyor olabilir, ama bir gün onlar da o yaptıkları, yönlendirdikleri çocukların kanları ve olumsuzlukları altında yok olup gidecekler. Bugün Diyarbakırda yürütülen çalışmalarda gün içinde oluşabilecek problemler de önlenmiş oldu. Fatih Caddesinde bir valiz içerisinde 19 çakmak tüpüne yerleştirilmiş, 25 de sıkıştırılarak çeşitli maddelerle güçlendirilmiş 44 el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Yunus Emre mahallesinde de 5 adet 16lı, havai fişek rampası, 15 molotofkokteyli, 3 de el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Bunlar 2 ayrı noktada 2 valiz içerisine bırakılmıştı. Bunları dağıtmak üzere gelenlerden 2si yakalandı, diğerlerinin de yakalanması için çalışmalar sürüyor.
    
     Muhabir: Sema Kaplan- Şaban Yılmaz
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Okula ses bombası ve molotofkokteyli atılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER