Oltu taşı, teknolojiyle buluşacak

Oltu taşı, teknolojiyle buluşacak -Erzurumun simgelerinden olan, siyah inci olarak da tabir edilen ve el emeğiyle üretimi yapılan Oltu taşı teknolojik altyapıyla tasarlanıp, ürünlerin seri üretimi yapılacak -Ticaret Borsası


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Erzurumun simgelerinden olan ve el emeğiyle üretimi yapılan Oltu taşı, teknolojiyle buluşturularak, daha farklı tasarımlarla seri üretim yapılacak.
     Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oltu taşının diğer taşlarla rekabet edebilir hale gelmesini sağlamak, değerini daha da yükseltmek için Türk Patent Enstitüsüne coğrafi işaret belgesi müracaatında bulunduklarını anımsattı.
     Söz konusu belgenin 3 ay içerisinde alınacağını anlatan Hınıslıoğlu, Coğrafi işaret belgesini aldığımız zaman bu ürün daha da kıymetlenecek. dedi.
     Oltu taşının el emeği olarak zor şartlarda üretildiğine değinen Hınıslıoğlu, şunları kaydetti:
     Oltu taşı ürünleri, el sanatı, göz nuru, el işçiliğidir. Biz bunun için yeni bir teknoloji geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Oltu taşını teknolojiyle buluşturarak, sanatın, teknolojinin ve bilimin, Oltu taşıyla bütünleşmesini sağlayacağız. Türkiyede çok sayıda tasarım fakültesi var. Eğer Oltu taşını teknolojiyle tasarlayıp, çeşitli madenlerle bunu birleştirip üretimini yapabilirsek bu taş çok daha kıymetli olacak. En kıymetli madenlerle yani altın madeniyle bile işleme yöntemlerini geliştirmeye çalışıyoruz.
     Oltu taşının teknolojik ortamda üretiminin yapılabilmesi için Taylanda bir gezi düzenlediklerini anlatan Hınıslıoğlu, Orada bir fuarda, Oltu taşı gibi yumuşak taşların makineyle nasıl işlendiğini, nasıl bir teknoloji geliştirdiklerini inceledik. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu tür teknolojiyi Erzuruma getirip, bu işi yapan insanlarımıza makinelerin eğitimini vererek, üretimini temin edeceğiz dedi.
    
     -El emeğinin, göz nurunun değeri ortaya çıkacak-
    
     Hınıslıoğlu, Oltu taşının el emeğiyle işlendiği için maliyetin fiyata da yansıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Bu bir el sanatı, göz nuru, el emeği. İlk olarak maliyetine etki eden fonksiyon bu. İkinci olarak üzerine işlediğimiz madenler maliyeti etkiliyor. Değerli madenleri kullanırsanız maliyeti biraz daha fazla olur, değersiz madenler maliyetini düşürür. Diğer yandan ise haksız rekabet var. Oltu taşı ürünlerimizin karşısında siyah Rus taşı var. Piyasalarda işlem görmesi, Oltu taşı gibi alınıp satılması söz konusu. Coğrafi işaret belgesini aldıktan sonra bu rekabeti önleyeceğiz. Bu el emeğinin, göz nurunun değeri ortaya çıkacak.
     Strese giren insanların genelde Oltu taşı kullandığını anımsatan Hınıslıoğlu, siyah inci olarak da tabir edilen Oltu taşı ürünlerine dünyadaki farklı ülkelerden büyük talep olduğunu söyledi.
     Kente gelen turistlerin Oltu taşı ürünlerine büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Hınıslıoğlu, Sonsuz tasarım imkanı var. Bu tasarımları çok iyi yapabilmek, dünya genelinde tanıtımını daha fazla yapabilmek için Oltu taşını teknolojiyle buluşturacağız ifadelerini kullandı.
     Hınıslıoğlu, teknoloji sayesinde yeni tasarımları geliştirilen Oltu taşı ürünlerini Türkiyedeki büyük mağazalarda, şovrumlarda satmayı hedeflediklerini vurguladı.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Oltu taşı, teknolojiyle buluşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER