Organ Nakli Haftası

Organ Nakli Haftası -Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirbaş: -Bugün diyalize başlayan 100 kişinin neredeyse tamamını 10 yıl sonra kaybediyoruz ama böbrek nakli yapılanlarda ölüm oranı her yıl


ANTALYA (A.A) - Medical Park Antlaya Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, bugün diyalize başlayan 100 kişinin neredeyse tamamının 10 yıl sonra kaybedildiğini belirterek, Ama böbrek nakli yapılanlarda ölüm oranı her yıl yüzde 1dir dedi.
     Prof. Dr. Alper Demirbaş, yaptığı yazılı açıklamada, organ nakli ve bağışının Türkiyede halen istenilen oranlara ulaşmadığını, bu nedenle her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Türkiyede bugün kronik böbrek yetmezliği yaşayan 70 bin hasta olduğunun tahmin edildiğini belirten Demirbaş, her yıl bu sayıya 8-10 bin yeni hastanın eklendiğini kaydetti.
     Böbrek naklinin hastalar için halen en seçkin tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Demirbaş, canlı vericili böbrek naklinin son dönem böbrek yetmezliği çeken hastalara en kaliteli yaşam şansını verdiğini söyledi.
     Dünyada gerçekleştirilen ilk başarılı böbrek naklinin 1954 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde ikiz kardeşler arasında gerçekleştirildiğini anlatan Demirbaş, bu hastanın nakil ameliyatından 56 yıl sonra 79 yaşında hayatını kaybettiğine dikkati çekti. Demirbaş, Türkiyedeki ilk böbrek naklinin ise 3 Kasım 1975te 12 yaşında bir erkek hastaya annesinin böbreğinin takılmasıyla yapıldığını ifade etti.
     Alper Demirbaş, organ nakli ve bağışının Türkiyede halen istenilen oranlara ulaşmadığına da işaret etti. Demirbaş, son yıllarda Sağlık Bakanlığının organ nakli konusuna verdiği önem sayesinde Türkiyedeki organ nakli sayısının artırdığını, 1998 yılında 360 olan böbrek nakli sayısının 2011de 2 bin 800e ulaştığını açıkladı.
     Türk Nefroloji Derneğini verilerine göre, her yıl diyalize başlayan hastaların yüzde 11inin o yıl hayatını kaybettiğini de vurgulayan Demirbaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Bugün diyalize başlayan 100 kişinin neredeyse tamamını biz 10 yıl sonra kaybediyoruz ama böbrek nakli yapılanlarda ölüm oranı her yıl yüzde 1dir. Yani 10 yıl sonra böbrek nakli yapılan hastaların yüzde 85 ile 90ı hayattadır ve bunların yüzde 75 ile 80i normal böbrek fonksiyonlarıyla yaşamaktadır. Organ nakliyle 15-16 yıldır uğraşan biri olarak şunu söylemek istiyorum: Lütfen öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü toprak oluyorlar. Öbür dünyada onlara ihtiyacınız olmayacak, bunu bütün dinler de bu şekilde söylüyor. Eğer ailenizde bir kronik organ hastası varsa o zaman doğru bilgiyi edinin. Çünkü çok yanlış inanışlar var. Örneğin Bir böbreğimi verirsem sakat kalırım çocuğum olmaz diyen hastalar oldu. Ailelerinde kronik böbrek hastası ya da siroz hastası olan ailelerin bu konuda çok iyi bilinçlendirilmesi gerekir. Eğer verici adayında belli şartlar sağlanmışsa, belli hastalıklar yoksa yapılan geniş kapsamlı tetkiklerde bir sorun yoksa o zaman böbrek vericisi olmanın bir zararı yoktur.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Organ Nakli Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER