Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kocaelide: Entegre su yönetim sistemi diye, Düzceden Bulgaristan hududuna kadar olan bütün Marmara Bölgesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak, 30-40 yıl sonrasına kadar su sıkıntısı çekmeyecek,


KOCAELİ (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Entegre su yönetimi sistemi diye, Düzceden Bulgaristan hududuna kadar olan bütün Marmara Bölgesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak, 30-40 yıl sonrasına kadar su sıkıntısı çekmeyecek, 3 yıl kuraklık olsa dahi sıkıntı olmayacak şekilde çalışma yürüttük dedi.
     Kocaeli Valisi Ercan Topacayı makamında ziyaret eden Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Yuvacık Barajı yapıldığında barajın İstanbula su vereceği yönünde söylemlerde bulunulduğunu belirterek, bu şekilde devleti kandırmak suretiyle çalışma yapıldığını söyledi.
     Söz konusu dönemde Darıcaya su verdiklerini ifade eden Eroğlu, barajda 4.5 milyar dolarlık büyük bir yolsuzluk olduğunun bilirkişi raporlarıyla tespit edildiğini kaydetti.
     Eroğlu, kendilerinin 3.5 milyar dolara İstanbulun su tesislerini, barajlarını, şebekelerin tamamını yenilediklerini, arıtma tesislerini de tamamlayarak Haliçi kurtardıklarını dile getirerek, Yuvacık barajını, bırakın İstanbula su vermeyi, 2008de Sapancadan besleme yaparak kurtardık. Kocaelide muhteşem bir potansiyel var. Buraya gelirken 8 tane müjdeyle geldik. 3 tane müjde DSİnin, 3 tanesi orman teşkilatının, 1 tanesi doğa koruma ve milli parkların, diğeri de meteorolojinin. Meteorolojinin bir müjdesi, Karamürsel, Körfez, Başiskele, Kartepe, Dilovası ve Darıcaya 6 tane otomatik gözlem istasyonu kurulmasıdır. DSİnin burada özellikle dere ıslahları var. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğluyla proje yaptık, Dilderesi çok güzel şekilde yapılacak. Bu nisan ayı sonunda ihalesi yapılacak. Buraya toplamda 8 müjde ve 26 milyon liralık bir yatırımla geldik diye konuştu.
    
     -Entegre su yönetim sistemi-
    
     Bakan Eroğlu, Kocaelinin daha da büyüyeceğini, bu nedenle sanayinin kullanma ve içme suyuna ihtiyaç duyacağını anlatarak, bu durumun tek kaynağa bağlanamayacağını söyledi.
     Bu konuda Türkiyede ilk defa böylesi bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, Entegre su yönetim sistemi diye, Düzceden başlayıp Bulgaristan hududuna kadar olan bütün Marmara Bölgesinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak, 30-40 yıl sonrasına kadar su sıkıntısı çekmeyecek, 3 yıl kuraklık olsa dahi sıkıntı olmayacak şekilde çalışma yürüttük ifadesini kullandı.
     Eroğlu, hükümetin Kocaeliye önem verdiğini belirterek, bazı bakanlıkların bölgeye son 10 yılda 6 milyar lira yatırım yaptığını anlattı.
     Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Kandıra, Gebze, Gölcük ve İzmitte otomatik gözlem istasyonu kurduğuna dikkati çeken Eroğlu, Kartepede de otomatik kar ölçüm istasyonunun kurulduğunu bildirdi.
     Bakan Eroğlu, ilk defa denizlerde otomatik meteoroloji istasyonu kurduklarını dile getirerek, Karamürsel, Körfez, Başiskele, Darıca, Dilovası ve Kartepeye de otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurulacağını kaydetti.
    
     -Vahşi madenciliğe karşıyım-
    
     Eroğlu, Kocaelide kendisini de rahatsız eden taş ocaklarının bulunduğunu vurgulayarak, bu taş ocaklarının çok eskiden ruhsat aldıklarını bildirdi.
     Taş, kum ve çakıl ocakları gibi yerlerin tamamen büyükşehir belediyeleri, özel idareler ve valiliklerin yetkisinde olması gerektiğini belirten Eroğlu, Tabii ki malzemeye ihtiyaç var, bunu biliyoruz ama bunu uygun yerde, uygun şekilde, çevreci bir anlayışla taş, kum, çakılın çıkarılması lazım. Buna taraftarız. Yani madenciliğe karşı değilim ama vahşi madenciliğe karşıyım şeklinde konuştu.
     Eroğlu, taş ocaklarının yollara ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde olmaması gerektiği kanaatinde olduğunu ifade ederek, bunların zaman içinde dönüştürülerek yeni yerlere taşınmasının sağlanması gerektiğini anlattı.
     Sapanca Gölünü geleceğe hazırlamak için büyük bir eylem planı hazırladıklarına dikkati çeken Eroğlu, bunun, çok geniş kapsamlı proje olacağını, sadece gölün kirlenmesini değil, havzanın bütününün ağaçlandırma, erozyon kontrolü, dere ıslahları, akarsu arıtma tesisleri, imar planlarının düzenlenmesine ve zehirli madde taşıyan bir tanker kazasında alınacak bütün tedbirleri ihtiva eden bir çalışma olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız - Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER