Ormanı yangından geç yanan ağaç ve

Ormanı yangından geç yanan ağaç ve bitkiler koruyacak -Türkiyede orman yangınlarının yüksek oranda yerleşim alanlarında çıktığı tespiti doğrultusunda ormanlar ile yerleşim alanları arasına ateşe dayanıklı ağaç ve bitki türleri dikilmey


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Serdar Yılmaz - Orman Genel Müdürlüğünce orman yangınlarının yüksek oranda yerleşim alanlarında çıktığı ve ormana sıçradığı tespit edilerek, yerleşim alanlarının korunması amacıyla ormanlar ile yerleşim alanları arasına geç yanan ağaç ve bitki türleri dikilmeye başlandı.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiyede özellikle yaz aylarında görülen orman yangınları, bitki örtüsünün zarar görmesine ve ekonomik kayıplara yol açıyor.
     Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında Yanan Ormanların Rehabilitasyonu ve Yangınlara Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) hazırlayarak, yangınların, anız yakılması, orman çevresinde ateş yakılması, araçlardan söndürülmemiş sigara izmariti atılması gibi unsurlara bağlı olarak yerleşim alanları yakınlarında başladığı ve ormanlara sıçradığını belirledi.
     Proje, yangına neden olan etkenlerin azaltılması amacıyla geliştirilerek, yurt genelinde pilot bölge olarak belirlenen alanlarda uygulanmaya başlandı.
     Pilot uygulama çerçevesinde ormanın, yerleşim alanları ve zirai alanlarla iç içe geçtiği bölgelerde yaklaşık 50 metre eninde şeritler oluşturularak, buralara servi, dişbudak, incir, dut, ceviz, akasya, fıstıkçamı, meşe, harnup, zakkum, erguvan, sakız, menengiç, Frenk inciri gibi ağaç ve bitki türleri dikildi.
     Zirai alanlar ve yerleşim alanlarında başlayacak yangınlar, geç yanma özelliğine sahip bu ağaç ve bitki türlerinin bulunduğu Yangın Durdurma Zonları denilen şeride ulaştığında yayılma hızı azalınca, ormana ulaşamadan ya da ormanda az zarar oluşturduğunda kısa sürede bölgeye ulaşacak ekipler tarafından söndürülecek.
    
     -Ağaç ve bitkiler, söndürme çalışması için zaman kazandıracak-
    
     Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, olumlu sonuç alınan projenin, yangına karşı riskli olduğu değerlendirilen bölgeler ve yeniden ağaçlandırılan yanmış orman alanlarında uygulamaya konulduğunu bildirdi.
     Yangın Durdurma Zonlarının, orman yangını başlayabilecek karayolu, köy yolu, yerleşim ve tarım alanlarının ormanla bitişik sınırlarında, orman yolu, yangın emniyet yollarıyla yangın emniyet şeritlerinde tesis edilmeye başlandığını belirten yetkililer, projenin yangının hızı ve yayılımını keserek, söndürme mücadelesine zaman kazandıracağını ve ormanları yangınlara karşı daha dirençli hale getireceğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ormanı yangından geç yanan ağaç ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER