Orta Anadolu Bölge Baroları Toplantısı

Orta Anadolu Bölge Baroları Toplantısı -Toplantının Sonuç Bildirgesinden: -"Yapılması düşünülen yeni Anayasada insanlık onuruna mutlaka vurgu yapılmalı ve kamu otoritesinin bu değere saygı göstermek ve onu korumakla yükümlü oldu


KAYSERİ (A.A) - Orta Anadolu Bölge Baroları Toplantısı sonuç bildirgesinde, yapılması düşünülen yeni Anayasada insanlık onuruna mutlaka vurgu yapılması, kamu otoritesinin bu değere saygı göstermek ve onu korumakla yükümlü olduğunun açıkça belirtilmesi istendi.
     Kayseride 13-14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde, yeni Anayasa çalışmaları ve avukatlık mesleğinin güncel sorunlarıyla ilgili baroların mutabakata vardığı konular açıklandı.
     19 baro başkanının imzaladığı bildirgede, insanlık onurunun herkes için vazgeçilmez, üstün ve dokunulmaz bir değer olduğu vurgulandı. Yapılması düşünülen yeni Anayasada insanlık onuruna mutlaka vurgu yapılması ve kamu otoritesinin bu değere saygı göstermek ve onu korumakla yükümlü olduğunun açıkça belirtilmesi gerektiği ifade edilen bildirgede, "Herkes, temel haklar başta olmak üzere, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer hak ve özgürlükleri herhangi bir dışlanma, horlanma veya insanlık dışı muameleye tabi tutulmaksızın, evrensel hukuk kuralları çerçevesinde özgürce kullanmalıdır" denildi.
     Toplumsal huzur ve barışın tesis ve idamesi için yetkili tüm kişi ve kuruluşların sorumlu davranarak, katkı vermesi gerektiğine işaret edilen bildirgede, Toplumu ayrıştıracak, husumet, gerginlik ve çatışmaya neden olacak tutum ve davranışlardan özenle kaçınılmalıdır. İnsan hak ve özgürlüklerinin en önemli güvencesi bağımsız yargı ve tarafsız hakim anlayışıdır. Hak ve özgürlüklerinin yargı kademesi başta olmak üzere diğer mercilerde adaletle yerini bulması etkili, kaliteli ve bağımsız savunma ile mümkün olabilir" ifadelerine yer verildi.
    
     -Hukuk Fakültesi mezunlarına avukatlık sınavı önerisi-
    
     Avukatlık mesleği ile ilgili sorunların da tartışıldığı toplantının sonuç bildirgesinde, şunlar kaydedildi:
     "Hukuk fakültelerinin ulaştığı sayı ve beraberinde mezunlarının doğrudan avukatlık mesleğine dahil olmaları, bu mesleğin itibarını ve kalitesini zedelemiştir. Vatandaşlarımızın hak arama özgürlüklerini kullanırken yanında olan ve profesyonel hukuk hizmeti veren avukatların, belli bir bilgi donanımına sahip olmaları ve etik kurallarına uymaları, gerek hizmet alanları açısından ve gerekse mesleğimizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu nedenle avukatlık sınavı başta olmak üzere, ihtisaslaşma, baro bünyesinde belirlenmiş ve sınırlanmış bir sayı ile avukatlık hizmetinin sunulması üzerinde ciddiyetle düşünülmelidir."
     Kayseri Barosunun ev sahipliğini yaptığı toplantıya Osmaniye, Kütahya, Düzce, Burdur, Manisa, Ordu, Adıyaman, Gümüşhane, Malatya, Çorum, Elazığ, Afyon, Yozgat, Tokat, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Sivas ve Konya barolarının başkanları katılmıştı.
    
     Muhabir: Sercan Küçükşahin / İsmail İçer
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Orta Anadolu Bölge Baroları Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER