Orta Anadolu Bölgesi fidan dağıtım toplantısı

Orta Anadolu Bölgesi fidan dağıtım toplantısı -Orman Genel Müdür Yardımcısı Şeker: -5 yıldır sürdürdüğümüz ağaçlandırma seferberliğinin sonuna geldik. Bunu 2012 yılında fidan dikiminde rekor kırarak tamamlamak istiyoruz. 300 mily


ESKİŞEHİR (A.A) - Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, 5 yıldır sürdürdüğümüz ağaçlandırma seferberliğinin sonuna geldik. Bunu 2012 yılında fidan dikiminde rekor kırarak tamamlamak istiyoruz. 300 milyon adedi geçeceğimize inanıyorum dedi.
     Şeker, Eskişehirde gerçekleştirilen Orta Anadolu Bölgesi fidan dağıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Orman Genel Müdürlüğünde yapılanma sürecini anlatarak, son 1 yıldır çok çalışarak yeni bir yönetmelik hazırladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     5 yıldır sürdürdüğümüz ağaçlandırma seferberliğinin sonuna geldik. Bunu 2012 yılında fidan dikiminde rekor kırarak tamamlamak istiyoruz. 300 milyon adedi geçeceğimize inanıyorum. Bir zihniyet değişikliği yaşıyoruz. Köylere yakın yerlere ceviz ve badem dikilmesini istiyoruz. Yöresel türleri öne çıkaralım. Mesela zerdali; hem az su istiyor hem meyvesi var hem de erozyonu önlüyor. Tıbbi ve aromatik bitkilere de talep artarak devam edecektir. Her ağaçlandırma projesinde yüzde 30a kadar yabani türlere yer verilmesini şart koştuk.
     Şeker, 28 Fidanlık Müdürlüğü olduğuna dikkati çekerek, tohum toplama, tohum transferi ve tohum bahçelerinin gençleştirilmesi konusunda ayrıntılı bilgi vererek bedelsiz fidan verilmesine de devam edileceğini aktardı.
     Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Fahrettin Ay ise fidan üretiminde önemli olanın tohum olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Kaliteli tohum, kaliteli fidan demektir. Ülkenin ağaçlandırılması için gerekli fidanı biz yetiştiriyoruz. Yangın gibi olağanüstü durumlar için devamlı tedbirli olmalıyız ve ihtiyaç fazlası fidan bulundurmalıyız. Fidanın nereye dikildiği bizim için önemli değil. İster yol kenarına dikilsin, ister okul bahçesine, isterse mezarlığa hepsi bu ülkenin toprakları. Bu anlayışla 2012 yılında 25 milyon adet bedelsiz fidan dağıttık. Fidanlıklar Genel Müdürlüğümüzün halka açılan kapılarıdır. Özel sektör içinde öncü ve örnek oluyoruz.
     Daha sonra çeşitli fidanlıkta üretilen yaklaşık 30 milyon adet fidanın Bölge Müdürlüklerine dağıtılmasına geçildi. Uzmanlar 2012 sonbaharı ile 2013 yılı ilkbaharında dikecekleri fidan miktarlarını cetvele döktü. Ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında da fidanlıkların yapacakları üretim miktarı ve türleri de karara bağlandı.
     Toplantıya, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkayanın yanı sıra 8 Orman Bölge Müdürlüğünden gelen Ağaçlandırma, Silvikültür ve Fidanlık Müdürleri ile mühendisler katıldı.
     Katılımcılar, Türkiyenin en büyük fidanlığı olan Eskişehir Orman Fidanlığında incelemelerde bulundu ve çalışmalar hakkında Fidanlık Müdürü Metin İnandan bilgi aldı.
     Toplantının yarın sona ereceği bildirildi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Orta Anadolu Bölgesi fidan dağıtım toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER