Ortadoğudaki gelişmeler ve Türkiye

Ortadoğudaki gelişmeler ve Türkiye -GASAM Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Şahin: -Şartlar şu aşamada Türkiyenin aleyhine gibi görünse de orta vadede Ortadoğu, Türkiyenin öngördüğü şekle bürünecektir -İsrail, kuruld


GAZİANTEP (A.A) - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Ortadoğudaki gelişmelere değinerek, Şartlar şu aşamada Türkiyenin aleyhine gibi görünse de orta vadede Ortadoğu, Türkiyenin öngördüğü şekle bürünecektir dedi.
     Uluslararası İlişkiler Uzmanı da olan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap Baharı ve sonrasında oluşacak aydınlanmış, özgür ve örgütlü bir Arap coğrafyasının, İsrail için adeta bir kabus anlamına geleceğini ifade etti.
     Ortadoğunun bu şekilde bir evinim geçirmesinden en az İsrail kadar rahatsızlık duyan diğer bir ülkenin ise İran olduğunu savunan Şahin, şöyle konuştu:
     Epidemik bir etkisi olan özgürlük hastalığının kendi sınırlarına dayanmasından endişe eden İran, ne pahasına olursa olsun bu ateşi dindirmek ve kendi sınırlarının çok ötesinde set çekmek niyetinde. Bu noktada Suriyeyi kendi güvenliği için bir tampon bölge gibi gören İran, Beşşarı koşulsuz desteklerken İsrailin örgütlediği Şii-Sünni çatışmasını da körükleme gayreti içerisinde.
     Uluslararası ilişkiler ve dengeler öylesine değişken ki, can güvenliği söz konusu olduğunda iki kadim düşmanı bir anda ortak bir menfaatte bir araya getirebiliyor. İsrail ve İran bugün Arap Baharının yıkıcı sonuçlarına maruz kalmamak adına, Arap halklarını özgürlükten başka şeylerle meşgul etmek için Ortadoğuda bir Şii-Sünni çatışmasını körüklemekteler. Dikkatleri farklı yöne çekmek için Ortadoğuda bir Şii-Sünni ateşi yakılmaktadır.
     Şahin, Türkiye ile İsrail arasındaki strateji oyununun, sürekli yeni boyutlar kazanarak şekillenmeye devam ettiğine dikkati çekti.
     Türkiyenin, İsraili kuşatan Suriye, Lübnan, Ürdün başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleriyle yaptığı vize muafiyet anlaşmalarıyla İsrailin etrafında sınırsız ve bütünleşen bir Ortadoğu oluşturmaya çalıştığını, İsrailin ise Yunanistan ve Rum kartını oynamaya çalıştığını dile getiren Şahin, İsrailin Güney Kıbrıs Rum kesimine yerleştirmeyi planladığı 20 bin İsrail komandosu, Türkiyeyi güneyden ve Akdenizden kuşatarak ablukaya almak ve rahatsız etmek niyeti taşıyor diye konuştu.
    
     -Ortadoğu, Türkiyenin öngördüğü şekle bürünecek
    
     Şahin, Türkiyenin güneyindeki sıcaklık ve hararetin bir süre daha etkisini göstereceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Şartlar şu aşamada Türkiyenin aleyhine gibi görünse de orta vadede Ortadoğu, Türkiyenin öngördüğü şekle bürünecektir. Ortadoğuda tüm sorunların tek kaynağı 100 yıl önce oluşturulmuş suni sınırlardır. Sınırların ortadan kaldırıldığı, özgürlüklerin hüküm sürdüğü ve her kenti Medinetüsselam yani Barış Yurdu olan bir Ortadoğu, İsrailin yalnızlaşıp pasifleştiği, Ortadoğu halklarının ise zenginleşip özgürleştiği bir coğrafya haline gelecektir. Şimdi, sınırsız bir Ortadoğu hayal etme zamanı.
    
     -Ortadoğuda İsraile One Minute ayarı
    
     Şahin, Başbakan Erdoğanın One minute çıkışının, Arap halkları ve İslam coğrafyasında histeri haline gelmiş meydan okunamaz, karşı konulamaz sanılan suni İsrail algısını yerle bir ettiğini ifade etti.
     İsrail, kurulduğu 1948 yılından bu yana ilk kez Müslüman bir lider tarafından hizaya çekildi diyen Şahin, şöyle devam etti:
     One minute vakası, Arap halkları üzerinde bir bakıma hastayı hipnozdan uyandıran parmak şaklatma etkisi yarattı ve lambadaki cini uyandırdı. İsrail ve Ortadoğu tarihinde hiçbir olay iki kelimeden oluşan One minute kadar kırılma yaratan, dönüşüm başlatan ve dengeleri altüst eden bir etki yaratmamıştır.
     Başbakan Erdoğanın One minute tekdiri, Türk İsrail ilişkilerinde eskiye asla dönüşü olmayan bir kırılma ve dönüşüm etkisi bırakmıştır. One minute olayının da iklimlediği Arap Baharı, İsraili derin bir suskunluğa itmiştir. Kimi çevrelerin belirttiğinin aksine Arap Baharı, İsrailin lehine değil aleyhinedir. İsrail, çevresinde halk iradelerinin hakim olduğu güçlü Arap ülkeleri gördükçe kendi sınırları içine daha da hapsolacaktır.
    
     Haber: Orhan Çiçek
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Ortadoğudaki gelişmeler ve Türkiye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER