Osmanlıda can simidiydi, şimdi lamba oldu

Osmanlıda can simidiydi, şimdi lamba oldu -Osmanlı döneminde yüzme bilmeyenlerin boğulmaması için bellerine bağlanan su kabağı, maharetli ellerde işlenerek lamba ve süs eşyası olarak değerlendiriliyor -Hamam tasından kuş yuvasına ka


SAMSUN (A.A) - Dilek Sezen - Fatma Kalay - Osmanlı döneminde yüzme bilmeyenlerin boğulmaması için bellerine bağlanan su kabağı, maharetli ellerde işlenerek lamba ve süs eşyası olarak değerlendiriliyor.
     Hamam tasından kuş yuvasına kadar birçok kullanım alanı bulan su kabağı, evlenme tekliflerinin bile objesi olabiliyor.
     Samsunda aksesuar satışı yapan Emrah Kazanç (33), özel olarak Edirneden getirttiği su kabaklarını yaklaşık 3 yıldır işleyerek meraklılarına çeşitli figürlerde lamba ve süs eşyası üretiyor.
     Kazanç, AA muhabirine, su kabağının Osmanlı döneminde yüzme bilmeyenlerin beline bağlanarak can simidi olarak kullanıldığını söyledi.
     Su kabağının can simidinin dışında hamam tası, peynir kabı, kuş yuvası ve kuluçka döneminde tavuklara yuva olarak kullanıldığını anlatan Kazanç, Yaşken dış yüzeyi yumuşak olan ve kızartılarak ya da pişirilerek tüketilen su kabağı, kuruduğunda dış yüzeyi sertleşerek mobilya özelliği kazanıyor. Bu özelliği nedeniyle Anadoluda insanımızın yaratıcı zekası ile birçok alanda değerlendiriliyor. Günümüzde ise su kabakları özellikle turistik bölgelerde yabancı turistler tarafından rağbet gören hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. Özel bir delici ile üzerinde açılan deliklerle çeşitli motiflerle süslenebiliyor dedi.
    
     -Su kabağıyla evlenme teklifi eden bile var-
    
     Kurutulan su kabağının 100 yıl dayanabilecek sert bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Kazanç, su kabağı ile oluşturulan lambaların, kabağın üzerine açılan delikler nedeniyle hoş ortamlar oluşturduğunu ve bu haliyle daha çok tercih edildiğini ifade etti.
     İçi boşaltılan ve üzerinde delikler açılarak istenilen motif işlenen su kabağının, ışığı daha büyük gösteren kristal boncuklarla süslenip lamba haline getirildiğini belirten Kazanç, ışıkla birlikte su kabağı üzerine işlenen motiflerin duvara yansıdığını, bu özelliğiyle sevgilerini anlatmak isteyen kişilerin sipariş üzerine su kabağına istedikleri motifleri ya da yazıları işletebildiğini anlattı.
     Bir müşterisinin evlenme teklifini su kabağı ile yaptığını dile getiren Kazanç, şöyle devam etti:
     Bir erkek arkadaşımız sevgilisi için kabağın üzerine Benimle evlenir misin diye yazdırdı. Karanlık bir ortamda kullanılan lambanın üzerine yazdığımız yazılar duvara yansıdığı için, Benimle evlenir misin yazısı da duvara yansımış ve arkadaşımız bu şekilde kız arkadaşına evlenme teklif etmiş. Şimdi evliler.
     Kazanç, ürünlerini 30 ile 300 lira arasında satışa sunduğunu, yurt dışından da sipariş aldığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Osmanlıda can simidiydi, şimdi lamba oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER