Özel Sanko Okullarında konferans

Özel Sanko Okullarında konferans


GAZİANTEP (A.A) - Özel Sanko Okullarında "Yüksek enerji fiziği ve Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN)" konferansı yapıldı.
     Sanko Holdingden yapılan açıklamaya göre, Özel Sanko Okullarında düzenlenen konferansta Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Kayış Topraksu, lise öğrencilerine yüksek enerji fiziği ve CERN hakkında bilgi verdi.
     Topraksu, 20 yıl görev aldığı 1954te kurulan CERNde Türkiyenin gözlemci ülke statüsünde bulunduğunu, ABD, Rusya ve İranın ise birlikte çalıştığı tek yer olduğunu, CERNde devasa boyutta hızlandırıcılar ve çok hassas detektörlerle atom altı parçacıklarıyla ilgili deneyler yapıldığını kaydetti.
     Bilinenin aksine, maddenin temel yapı taşlarının proton ve nötronlardan değil kuark denilen temel yapı taşlarından oluştuğunu, gelecekte kuarkın da belki bir altyapısı olduğunun görülebileceğini kaydetti.
     "Tanrı parçacığı" ifadesinin medya tarafından yanlış algılandığına dikkati çeken Topraksu, CERNde, parçacıkların hızını ışık hızının altına düşüren Higgs parçacığının aranması için çalışmaların yapıldığını belirtti.
     Prof. Dr. Topraksu, CERNde yapılan deneylerle evrenin ilk oluşum halinin tahmin edilebildiğini, buna karşı Higss parçacığının gözlemlenemediğini anlattı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Ömer Fansa
<< Önceki Haber Özel Sanko Okullarında konferans Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER