Pedasa Antik Kentinde Antik Kent Prestij

Pedasa Antik Kentinde Antik Kent Prestij Yolu projesi -Bodrum yarımadasının en eski yerleşim alanlarından olan Pedasa Antik Kentinin kültür turizminden daha fazla pay alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konacık Belediyesi


MUĞLA (A.A) - Bodrum yarımadasının en eski yerleşim alanlarından olan Pedasa Antik Kentinin kültür turizminden daha fazla pay alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konacık Belediyesi işbirliğinde Antik Kent Prestij Yolu adı ile çalışma başlatıldı.
     Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pedasa Antik Kentinde bugüne kadar yürütülen çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Konacık Belediyesi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Muğla Valiliği, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesinin işbirliği ve uyumu içerisinde devam ettiğini belirtti.
     Antik kenti kültür turizmine kazandırmak için Antik Kent Prestij Yolu adı ile çalışma başlatıldığını bildiren Tosun, yol yapım çalışmalarının Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile kazı başkanının görüşü ve önerileri doğrultusunda devam ettiğini vurguladı.
     Çalışma ile Pedasa Antik Kenti yolunun iki tarafında tren yolu traversleri, ahşap kaideleri olan ve ortasında granit küp taşın bulunduğu muhteşem bir yol olacağını dile getiren Tosun, 3500 yıllık bir antik kent olan Pedasa Antik Kentinin girişi olan yolun 1,5 kilometrelik kısmındaki çalışmaların 15-20 gün önce başladığını söyledi.
     Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise Pedasa Antik Kentinin kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, Konacık Belediyesinin destekleri ile gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Antik kentte gerçekleştirilen kazıların iki önemli hedefi olduğunu anlatan Diler, Bunlardan biri bilimsel araştırmalar, diğeri kültür turizmine kazandırmaktır. Yarımada genelindeki en eski bulgulara sahip Pedasa Antik Kenti çok özel bir yer. Amacımız burada bir açık hava müzesi oluşturmak. Bu gerçekleştirirken de yaptığımız çalışmaları tamamen doğal yollarla yürütmeye çalışıyoruz dedi.
     Diler, antik kentin kontrol altına alınması için giriş kapısı projesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
     Belediye başkanımız ile giriş kapısı projesinden yola çıkarak, bir prestij yolu yapmaya karar verdik. Bu yol Pedasanın girişinden başlayarak, Athena Tapınağına kadar olan 1,5 kilometrelik yolu kapsamak. Dantel gibi işlenmiş bir yol olacak. İki tarafı tren raylarında kullanılan travers malzemesinden yapılacak, ortası ise granit taşlardan oluşacak. İnşallah bu çalışmaların hepsi tamamlandığı zaman Pedasa, Konacık ve tüm Yarımada için, hatta ülkemiz için yüksek kaliteli örnek bir kültür turizmi alanı olacaktır.
    
     Muhabir: Ali Ballı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Pedasa Antik Kentinde Antik Kent Prestij Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER