Piknik sezonu açıldı, KKKA riski arttı

Piknik sezonu açıldı, KKKA riski arttı -KÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sancak: -"Kenelerin KKKA hastalığı bulaştırma dönemleri nisanda başlayıp eylüle kadar sürmektedir" -"Keneleri yok edebilmek için doğayı yok etmek gerekir, o


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Sancak, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştırma döneminin nisanda başlayıp eylüle kadar devam ettiğini belirterek, insanların kenelerle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.
     Sancak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keneler için yaz ve kış ayrımı yapıldığını ifade ederek, KKKA virüsünü yaz kenesigillerinden "Hyalomma" cinsinin taşıdığını anlattı.
     Hastalığı bulaştıran kene türünün kırsal kesimlerde ve yaban hayvanlarının bol olduğu alanlarda yaygın olduğunu vurgulayan Sancak, "Bu keneler, bozkır ve diğer iklim alanlarının kesişme bölgelerini tercih eder. Nisan ve mayıs bu kene türü için aktivitenin arttığı bir dönemdir. Kenelerin KKKA hastalığını bulaştırma dönemleri nisanda başlayıp eylüle kadar sürmektedir" ifadesini kullandı.
     Sancak, kenelerle karşılaşma ve ısırılma tehlikesinin herkes için muhtemel olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
     "Tarımsal faaliyetler sırasında, bir piknikte ya da evimizde beslediğimiz bir canlı aracılığıyla keneyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumlardan ötürü kenelerle yaşamayı mutlaka öğrenmeliyiz. Kenelerin tamamen yok edilmesi mümkün değildir çünkü bu canlılar, meskenlerde, çalılıklarda, büyük ve küçükbaş hayvanların kılları arasında, yaban hayvanlarında ve bitkilerin üzerlerinde bulunabilirler.
     Keneleri yok edebilmek için doğayı yok etmek gerekir ki bu da mümkün değildir."
     KKKA virüsünü bulaştıran kenelerin, "tifüs, tularemi ve lyme" gibi hastalıklara da sebep olabildiğini aktaran Sancak, ilaçlamanın kalıcı çözüm sunmadığını belirtti.
    
     -İklim ve ekolojik değişim-
    
     Sancak, KKKA virüsünün doğada daha önce de mevcut olduğuna dikkati çekerek, virüsün insanların hızla hastalanmasıyla fark edilmeye başlandığını söyledi.
     Hastalığın yaygınlaşmasının ardından kafalarda bazı soru işaretleri oluştuğunu vurgulayan Sancak, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Hastalığın artmasına ne gibi unsurlar sebep oldu, bu virüs biyolojik silah mı, neden yurdumuzun Kastamonu, Tokat, Çorum, Yozgat, Sivas gibi şehirlerinde mevcut gibi soruların cevabı, iklimsel faktörler ve ekolojik değişimler çerçevesinde araştırılmalıdır. Uygun sıcaklık ve nem oranı kene sayısını artırır. Küresel ısınma, tarlaların boş kalması, yaban hayvanlarının çoğalması gibi ekolojik değişiklikler hastalığın artması için uygun koşulları sağlamış olabilir çünkü artan kene popülasyonu sayesinde KKKA hastalığını bulaştıran virüs için de uygun ortamlar oluştu.
     İnsanların ısırılma vakaları da kenelerle karşılaşma oranının artması nedeniyle doğal olarak artar."
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Piknik sezonu açıldı, KKKA riski arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER