Piri Reisin haritaları, takvim oldu

Piri Reisin haritaları, takvim oldu -Çanakkalede bir gazeteci, UNESCO tarafından Piri Reise ait dünya haritasının 500. yıl dönümü olması dolayısıyla anma yılı olarak ilan edilen 2013 yılı için, Piri Reisin çizdiği haritalar ile ke


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkalede bir gazeteci, UNESCO tarafından Piri Reise ait dünya haritasının 500. yıl dönümü olması dolayısıyla anma yılı olarak ilan edilen 2013 yılı için, Piri Reisin çizdiği haritalar ile kendi kaleminden yazdığı metinlerin yer aldığı takvim hazırladı.
     Gazeteci Murat Kıray, bir firmanın desteğiyle hazırladığı takvim hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Piri Reisin 16. yüzyılda yaşayan Osmanlı denizcisi olduğunu, onu diğer Osmanlı denizcilerinden ayıran özelliğin ise çizdiği dünya haritaları ile yazdığı Kitab-ı Bahriye adlı eseri olduğunu söyledi.
     Piri Reisin çizdiği dünya haritasının 2013 yılında 500. yılı olduğunu anımsatan Kıray, Bu nedenle UNESCO 2013 yılını Piri Reis etkinlik yılı ilan etti dedi. Kıray, Piri Reisin Çanakkale için önemini şöyle açıkladı:
     Piri Reis, o dönemde sancak olan Çanakkalenin Gelibolu ilçesinde dünyaya gelmiş. Amcası Kemal Reisin yanında küçük yaşlarda denizciliğe başlıyor. Yavuz Sultan Selim döneminde, amcasıyla Osmanlı donanmasına katılıyor. Gerek Akdenizde, gerek Hint Okyanusunda, gerekse diğer denizlerde uzun yıllar denizcilik yapıyor Osmanlı adına. Amcası öldükten sonra Kale-i Sultaniyeye (Çanakkale) dönüyor. Bütün birikimlerini kağıda dökmeye başlıyor. Önce dünya haritasını çiziyor. Bunların çizimlerini Kilitbahir ve Çimenlik kalelerinde yapıyor. Yine büyük eseri olan ve dünya denizcilik tarihi açısından oldukça önemsenen Kitab-ı Bahriye adlı eserini Çanakkalede yazıyor.
     Piri Reisin hayatını çalışırken, hazırladığı takvimde Çanakkaleyi süzdüğünü belirten Kıray, şöyle konuştu:
     Bir firmayla 2013 yılına ait Piri Reis ile ilgili takvim hazırladık. Takvimde, Piri Reisin hayatı, çizdiği Çanakkale Boğazı, Bozcaada, Gökçeada, Saros Körfezi ve Babakale Burnu haritaları yer alıyor. Yine takvimde haritalarla ilgili olarak Piri Reisin Kitab-ı Bahriye adlı eserinde, kendi kaleminden yazdığı metinler bulunuyor. Aynı dönemde başka gezginlerin çizdiği dünya haritalarıyla karşılaştırmalarını yaptım. Piri Reisin haritalarının onlara nazaran daha kapsamlı ve gerçekçi olduğunu tespit ettim. Bununla ilgili olarak tarihçilerin önemli yorumlarına yer verdim. 1929 yılında Topkapı Sarayının arşivinde ilk kez gün yüzüne çıkan Piri Reisin dünya haritasını inceleyen Afet İnanın görüşlerinin yanı sıra haritayı gören Mustafa Kemal Atatürkün tepkilerini dile getirdik bu takvimde. Çalışmada, 15, 16, ve 17. yüzyıla ait Çanakkale gravürlerine yer verdik.
    
     -Büyük bir sergi yapmayı planlıyorum-
    
     Kıray, 2013te dünyanın en çok önemsediği denizcilerden ve kişiliklerden birisi olan Piri Reisin, Çanakkalede çeşitli etkinliklerle anılacağını düşündüğünü ifade ederek, Bu takvim çalışmalar için öncelik olacak diye düşünüyorum. Yapacağımız işler bununla sınırlı kalmayacak. Piri Reisin çizdiği haritalar ile Kitab-ı Bahriye adlı eserinde yer alan ve Akdeniz kıyılarını anlatan metinlerden büyük bir sergi yapmayı planlıyorum. 2013 yılında beğeniye sunacağımız bu sergiyi, tamamen orijinal haritalara ve metinlere sadık kalarak gerçekleştireceğiz diye konuştu.
     Takvimden 10 bin adet basıldığını dile getiren Kıray, bunların firma tarafından Çanakkale ile tüm Türkiye genelinde ücretsiz olarak dağıtılacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Piri Reisin haritaları, takvim oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER