Portatif Kanal Sulaması Projesi

Portatif Kanal Sulaması Projesi -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayrancı: -Bu yöntemle iki dönemlik sonuç analizlerine göre, damla sulama yöntemine göre yüzde 4 ile 8 oranında verim artışı sağlandı


MUĞLA (A.A) - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Ayrancı, Portatif Kanal Sulaması Projesinin tamamlandığını söyledi.
     Ortaca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayrancı, bilimsel araştırma projeleri kapsamında gerçekleştirilen çalışma kapsamında geliştirdikleri sulama yönteminin eğimsiz koşullarda, sıraya ekilen veya dikilen bitkilerde, özellikle seralarda kullanıma uygun olduğunu ifade etti.
     Ayrancı, seralarda, iki bitki sırası arasına yerleştirilen taşınır kanalların eğimsiz bir şekilde olmasının önemine işaret ederek, Bu sayede, bitkilere o oranda eşit su verilmesi mümkün olur. Bitkinin gelişme durumuna göre hesaplanan su miktarı günlük veya birkaç günlük olarak taşınır kanallara doldurulur ve tabandaki deliklerden yavaş yavaş toprağa verilmesi ile sulama işlemi gerçekleştirilir dedi.
     Yöntemin enerji ihtiyacının olmayışı, yüksek su uygulama randımanı, işçilik giderlerinde azalma ve fertigasyon gibi avantajlara sahip olduğunu iddia eden Ayrancı, Geliştirilen yöntem galvanizli sacdan imal edilen kanallar ile Ortaca Meslek Yüksek Okulu seralarında domates bitkisi üzerinde denendi. Bu yöntemle iki dönemlik sonuç analizlerine göre, damla sulama yöntemine göre yüzde 4 ile 8 oranında verim artışı sağlandı diye konuştu.
    
     Muhabir: Kenan Gürbüz
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Portatif Kanal Sulaması Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER