Pragda sorulan bir adresle kurulan dostluk

Pragda sorulan bir adresle kurulan dostluk Çoruma uzandı -Çek Cumhuriyetinin başkenti Praga turist olarak giden Çorumlu ailenin adres sormak amacıyla tanıştığı Praglı çift, davet üzerine geldikleri Türkiyede tatillerini İstanbul yeri


ÇORUM (A.A) - Çek Cumhuriyetinin başkenti Praga turistlik gezi için giden Çorumlu ailenin adres sormak amacıyla tanıştığı Praglı çift, davet üzerine geldikleri Türkiyede tatillerini İstanbul yerine Çorumda geçirmeyi tercih etti.
     Çorumda öğretmen olarak görev yapan Rahime Erişen, Pragdan Çoruma uzanan dostluk hikayesini AA muhabirine değerlendirdi.
     Avrupa kentlerini görmek amacıyla eşi ve kızıyla birlikte bir haftalık bir tatil programı organize ettiklerini belirten Erişen, seyahatleri esnasında Masal Şehir olarak da anılan tarihi mimarisiyle ünlü Çek Cumhuriyetinin Başkenti Pragı da gezme imkanı bulduklarını söyledi.
     Burada aradıkları bir adresi bulamamaları üzerine Praglı Anna Jelickova adlı bir bayanla tanıştıklarını, bu kişinin gidecekleri yeri tarif etmek yerine seyahat boyunca kendilerine eşlik ederek gönüllü rehberlik yaptığını ifade eden Erişen, Pragdan ayrılırken ise ailenin iletişim bilgilerini aldıklarını ve Jelickova ile eşini İstanbula davet ettiklerini kaydetti.
     Kısa bir süre sonra ailenin kendilerine ulaştığını anlatan Erişen, Anna ve eşi İstanbul yerine Çoruma gelmek istediklerini ve kenti merak ettiklerini dile getirdi. Onları karşıladık. Evimizde misafir ediyoruz. Yeterli ölçüde İngilizce bilmiyoruz, aile de daha çok Çekçe konuşuyor. Ancak yine de anlaşıyoruz. Türk yemeklerine hayran kaldılar, özellikle yöresel Çorum mantısını çok beğendiler dedi.
    
     -Camilerde kendilerine özgü dua ediyorlar
    
     Praglı aileyle dil problemi yaşamalarına rağmen çok sıcak bir iletişim kurduklarını vurgulayan Erişen, Hiç tanımadıkları halde güvenip evimize geldiler. Bize ve ailemize Pragdan hediyeler getirmişler. Çorum sokaklarında onlara rehberlik etmekten, kentimizi İstanbula tercih etmelerinden mutluluk duyduk diye konuştu.
     Erişen, aileye Çorumun tarihi camisi Ulu Camiyi ve Hitit medeniyeti ile birlikte 8 uygarlığa ait eserlere ev sahipliği yapan Çorum Müzesini gezdirdiklerini kaydetti.
     Çiftin ilk kez Türkiyeye geldiğini belirten Erişen, şöyle devam etti:
     Çorumu çok beğendiler. Camilere girerken kurallara dikkat ederek giriyorlar. Oturarak kendilerine özgü bir şekilde dua ediyorlar. Aileye Çorumda kaldıkları sürece Hitit medeniyetinin izlerini yaşatan tarihi başkent Hattuşayı, Alacahöyük ören yerini ve Şapinuvayı gezdireceğiz. Praga giderken de sevdiklerine leblebi götürecekler. Yol sorarak tanıştığımız aileyle bu kadar sıcak bir ilişki kuracağımız hiç aklımıza gelmemişti.
     Jelickova ise, Pragta tanıştıkları Türk ailesini samimi bulduklarını ve yaz tatillerini adını ilk kez duydukları Çorumda geçirmeye karar verdiklerini ifade etti.
     Kenti ve insanları çok sıcak bulduklarını anlatan Jelickova, dikkatini en çok yol boyunca sık sık gördüğü gelin arabalarının çektiğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Esma Aygün / İsmail Çimen
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Pragda sorulan bir adresle kurulan dostluk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER