Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi açılış

Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi açılış töreni -YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay: -"Türkiyedeki bütün üniversitelerin toplam kitap sayısının Harvarddaki 15,5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz"


ZONGULDAK (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Türkiyedeki bütün üniversitelerde bulunan kitapların Harvarddaki 15,5 milyon kitap sayısına ulaşamadığını gördüklerini söyledi.
     Günay, adının verildiği Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bünyesindeki kütüphanenin açılışı dolayısıyla Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, öğretim üyeliği yaptığı BEÜye ilgi duyduğunu belirtti.
     Türkiyedeki üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının 11 milyon 697 bin 790, ciltlenmiş süreli yayın sayısının ise 1 milyon 827 bin 979 olduğuna işaret eden Günay, şunları söyledi:
     "Bu rakamları ABD ve İngiltereyle karşılaştırıldığında elbette yetersizdir. Dünyanın en büyüğü Amerika Kongre Kütüphanesinde yaklaşık 30 milyon kitap bulunuyor. Bu sayı Harvard Üniversitesinde 15,5 milyon civarındadır. Türkiyedeki bütün üniversitelerin toplam kitap sayısının Harvarddaki 15,5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz. Dünya startlarını yakalamak için daha çok çalışmamız gerekiyor."
     Günay, son yıllarda Türkiyedeki kütüphanelerde geçiş dönemi yaşadığını dile getirerek, "Ülkemizdeki tüm kütüphanelerin ortak bir veri tabanında entegrasyonu çalışmaları yapılmaktadır. Böylelikle kütüphanelerde yer alan kaynakların tek noktadan sorgulanabilmesi işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve elektronik kaynaklardan kullanıcılara çeşitli bilgilendirme mesajları yollanabilmesini sağlayacak sistem kurulacaktır" ifadesini kullandı.
    
     -TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu-
    
     TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ise Günay ile tanışıklıklarının 40 yılı geçtiğini, birçok alanda birlikte çalışmalar yaptıklarını anlattı.
     Kütüphaneye Günayın adını verdiği için BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özeri kutlayan Tekelioğlu, şunları kaydetti:
     "Vefa duygusu çok önemlidir. Yapılanın kıymet bulması güzel bir şey. Tahmin ediyorum ki Durmuş Günay da isminin bir kütüphaneye verilmiş olmasından dolayı mutluludur. Üniversitelere Türkiyeye önünü açma noktasında çok önemli görevler düşüyor. Bugün üniversitelerimiz ne kadar başarılı bilemiyorum. Bunun değerlendirilmesi zor bir konu. Üniversitelerin gerçek fonksiyonu, ülkelerin önünü açma ve yön gösterici yapıda olmalarıdır. Toplum olarak insanları eğitmeye çok meraklıyız. İnsanlar kendi kendilerine eğitebilirler ama yol göstermek, birtakım imkanları vermek önemlidir.
     Bunun da yolu kitaptan geçiyor."
     Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir de Günayın adına tahsis edilen kütüphanenin açılış töreninde bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek, "Bir Anadolu çocuğu olarak bu noktaya gelmiş bir büyüğümüz için yapılan bu törenin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu töreni düzenlediği için rektörümü kutluyorum. Üniversite gençliği adına hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
     Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, üniversiteye hizmetleri ve katkılarından dolayı BEÜ Senatosunun aldığı karar gereğince, konuşmaların ardından Günaya hizmet ödülü verdi.
     Açılışı yapılan kütüphaneyi gezen davetliler, öğrencilerle sohbet etti, Rektör Özerden bilgi aldı.
     Gezi sırasında Günay, kendisi için hazırlanan sürpriz doğum günü pastasını kesti.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi açılış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER