Ramazanda sağlıklı beslenme

Ramazanda sağlıklı beslenme -Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü: -Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda ya da özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabilec


ÇANAKKALE (A.A) - Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda ya da özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiği bildirildi.
     Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiği belirtildi.
     Sahurda sadece su içmenin ya da yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunun unutulmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:
     Çünkü bu beslenme tarzı bu yıl ki geçireceğimiz Ramazan ayında yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine, eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma yavaşladığı için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo artışı ile obezite riski artmaktadır. Bu nedenle, sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan hafif bir öğün tercih edilmelidir. Ancak, gün içinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru baklagiller ve bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durmaları uygundur.
     Açıklamada, oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda ya da özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemesi, kronik hastalığı olan kişilerin oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime mutlaka danışılması gerektiği kaydedildi.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Ramazanda sağlıklı beslenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER