Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Demirhindi şerbeti

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Demirhindi şerbeti -Hindistanda yetişen demirhindi meyvesi ile çok sayıda baharatın karışımından elde edilen, Osmanlı padişahlarının vazgeçilmez içeceği olarak bilinen demirhindi şerbeti Ramazan sofr


KONYA (A.A) - Hindistanda yetişen demirhindi meyvesi ile çok sayıda baharatın karşımından elde edilen, Osmanlı padişahlarının vazgeçilmez içeceği olarak bilinen demirhindi şerbeti Ramazan sofralarında yerini alıyor.
     Ana malzemesi Hindistanda yetişen demirhindi meyvesi olan demirhindi şerbeti, çok sayıda baharatın karışımıyla yapılan doğal bir karışım.
     Demirhindi meyvesi ve baharatın aynı tencerede kaynatılmasıyla oluşturulan şerbet, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 4-5 saat kaynatılıyor.
     İçine bal ilave edildikten sonra biraz daha kaynatılan şerbet sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.
     Restoran işletmecisi Hakkı Ünler, şerbetin 3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlandığını söyledi.
     Tarihte birçok padişahın tercihi olan şerbeti, uzun süredir tüketicilere sunduklarını anlatan Ünler, bu şerbetin çoğu bölgede bilinmediğini belirtti.
    
     -Mide dostu-
    
     Şerbeti içerken çok sayıda baharatın tadının alındığına dikkati çeken Ünler, şunları kaydetti:
     Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlıcan ve karanfilin tadı alınıyor. Şerbet yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özelliği nedeniyle tercih ediliyor. Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca, şerbetin iştah açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu da biliniyor.
    
     -Kargoyla başka illere de gönderiliyor-
    
     Ünler, Konyaya gelip geleneksel Konya lezzetlerini tadanlara özellikle demirhindi şerbeti ikram ettiklerini dile getirdi.
     Şerbetten içenlerin tadına doyamadıklarını vurgulayan Ünler, Restoranımızda şerbet ikram ettiğimiz kişiler gittikleri yerden bize sipariş veriyorlar. Biz de kargoyla kendilerine ulaştırıyoruz. Ankaradan gelen devlet adamlarımız, yabancı misyon şefleri ve sanatçılar da şerbetin müdavimleri arasında. Büyük oranda Ankaraya şerbet gönderiyoruz diye konuştu.
     Ünler, şerbetin bardağının 4 lira, 1,5 litrelik pet şişelerin ise 15 liradan satıldığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Metin Bolat
<< Önceki Haber Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Demirhindi şerbeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER