S&Pnin Türkiyenin notunu artırması

S&Pnin Türkiyenin notunu artırması -TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Meral: Normalde Türkiye, şu andaki notunun üzerinde notları hak ediyor


YALOVA (A.A) - Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Standard and Poorsun (S&P) Türkiyenin notunu artırmasına ilişkin, Normalde Türkiye, şu andaki notunun üzerinde notları hak ediyor dedi.
     Meral, Yalova Aktif Sanayiciler ve İş Adamları Derneğinin yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Standard and Poorsun, Türkiyenin kredi notunu artırmasını değerlendirdi. Meral, Normalde Türkiye şu andaki notunun üzerinde notları hak ediyor. Halen yatırım yapılabilir durumda değil, SPdeki notumuz durağan, olumluya çevirmediler. Durağanda tutuyorlar halen. Biz burada birçok teknik olmayan veya objektif olmayan parametrenin de olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
     Türkiyenin iki tane çok net objektif olan parametresi olduğuna değinen Meral, Bunlardan biri siyasi riskler, Türkiye ile alakalı. Bu siyasi riskler Türkiyede, iç siyasi risk olarak Güneydoğu sorununu ve terörü, dış risk olarak da Türkiyenin İsrail ile olan ilişkilerindeki gerginliği özelikle kastediyorlar. Bunlar notumuzun düşük olmasındaki önemli nedenlerden birisiydi. Bir diğeri de cari açığınız diyorlardı. Cari açığımız cidden halen bir sorun. Türkiyede ihracatın ithalatı karşılama oranı halen düşük ifadelerini kullandı.
     Meral, yaşanan son gelişmelerin ardından kredi notunun yükseldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
     En son çözüm süreci ve İsrailin Türkiyeden özür dilemesiyle bu risklerin hafifleme eğilimi içinde olduğunu, hafiflemesine yönelik ışıkların olacağını görerek not artışına gideceklerini söylediler ve biz de bunu görüyoruz. Bunun daha hızlı yükselmesi için özellikle cari açığımızın azaltılması lazım. Türkiye geçen sene dünyada büyük cari açık veren ülkeler arasındaydı maalesef. Bütçe açığımız çok az. Avrupadaki birçok ülkenin altında. Kamu borcunun toplam gayri milli safi hasılaya oranı yüzde 40. Bu da çok düşük. Türkiye, çok önemli negatif bir parametresi var. Bu da cari açığın tutarı ve cari açığın milli gelire olan oranı.
     Törene, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Yalova Valisi Esengül Civelek ve Belediye Başkanı Yakup Koçal da katıldı.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan-İsmail Ersan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber S&Pnin Türkiyenin notunu artırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER