Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: -Süt anne kültürünü, medeniyet değerlerimizle örtüştürerek, geliştirerek bir yolculuk yapmayı arzu ediyoruz -Bu anlamda çekincesi olan tüm kesimleri dinliyoruz. Çekinceleri sıfırlama gibi bir ba


KIRKLARELİ (A.A) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, süt anne kültürünü, medeniyet değerleriyle örtüştürerek, geliştirerek bir yolculuk yapmayı arzu ettiklerini belirterek, Bu anlamda çekincesi olan tüm kesimleri dinliyoruz. Çekinceleri sıfırlama gibi bir bakış açımız da var dedi.
     Müezzinoğlu, Kırklareli Valisi Mustafa Yamanı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kırklareli ve Trakyayı, el birliğiyle yükseltmek için çalışacaklarını belirterek, günlük çekişmeleri bir kenara bırakarak, ileriye dönük çalışmalar yapacaklarını söyledi.
     Bir gazetecinin, Anne Sütü Bankası Projesinde kamuoyunun çekinceleri giderilebildi mi- sorusu üzerine Müezzinoğlu, projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğunu belirterek, kamuoyundaki bütün tereddütleri gideren bir süreci kamuoyu ile şekillendireceklerini kaydetti.
     Erken doğan, doğumda yaşam riski olan bebeklerin süt veya beslenme ihtiyacının anne sütü dışında çözülebileceği herhangi bir gıda bulunmadığını, bu nedenle erken doğumlarda ve gelişmesi zayıf olan bebeklerde anne sütüne ihtiyaç bulunduğunu anlatan Müezzinoğlu, Zaten annenin sütü varsa problem yok. Ama yoksa süt anne kültürü medeniyetimizde var. Süt anne kültürünü, medeniyet değerlerimizle örtüştürerek, geliştirerek bir yolculuk yapmayı arzu ediyoruz. Bu anlamda çekincesi olan tüm kesimleri dinliyoruz. Çekinceleri sıfırlama gibi bir bakış açımız da var. Dolayısıyla fayda bir tarafta emniyet bir tarafta. Emniyet de inancımız gereği diye konuştu.
     Hristiyanlık ve Musevilikte süt anne kavramı bulunmadığını ifade eden Müezzinoğlu, İslam dininde süt kardeşin, öz kardeş gibi olduğunu, bu nedenle evlenemediklerini hatırlattı.
     Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:
     Bu anlamda ilkemiz; bir annenin bir tane süt çocuğu olacak. Anne kız çocuğu doğurmuş ve kız çocuğu emziriyorsa süt kardeşimiz kız, erkek doğurduysa ve erkek emziriyorsa süt kardeşimiz erkek olacak. Anne herhangi bir nedenle emziremiyor da olabilir. Her iki tarafın da nüfus kütüklerine süt aile işlenmiş olacak. Her iki tarafın çocuklarına 5. yaştan itibaren 5er yıllık aralıklarda 5, 10, 15 ve 25 yaşlarında süt kardeşleriyle ilgili bilgi akışını karşılıklı vereceğiz. Bir annenin sütü asla ikinci bir bebeğe verilmeyecek veya ikinci bebeğe birden fazla süt annenin sütü verilmeyecek. Bu anlamda dini kurumlarımıza da bakışımızı ilettik. Buradan gelecek kamuoyu bilgilendirmelerini de bekliyoruz. Almamız gereken tedbirler önerilirse onları da değerlendiririz.
     Bir gazetecinin Kırlarelide özel bir girişimci eşek çiftliği kurdu. Eşek sütü, anne sütüne alternatif kullanılabilir mi- sorusu üzerine Müezzinoğlu, İnsana insan sütü dışında herhangi bir gıda düşünmüyoruz. Tıp adamları denemeler yapıyor. Öyle bakarsanız koyun sütümüz, keçi sütümüz var. Hiçbiri anne sütünün yerine tutmaz. 35 milyon kadın nüfusumuz var. Doğurgan yaşta annelerimiz var. Biz, bunun yüzde birini kullanıyoruz. Şimdi birini bitirmeden diğerini hiç düşünmüyoruz, gündemimizde de yok dedi.
    
     -Tam gün yasası-
    
     Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tam gün yasasıyla ilgili son durum nedir- sorusuna, Bütün paydaşlarımızla görüşmelere devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta kalan paydaşlarımızla görüşeceğiz. Görüşmeler tamamlandıktan sonra talepleri masaya alacağız. Gerek bakanlık olarak gerek hükümet olarak değerlendirip, üretebileceğimiz süreçleri, üniversitelerimiz, hocalarımız ve tıp camiamız için hayırlı ve doğru olduğuna inandığımız neticeleri de kamuoyuyla paylaşacağız yanıtını verdi.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER