Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı

Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı -Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta: Bakanlığımız kentsel dönüşüm ile çağdaş ve modern şehirler oluşturmayı, yoksulluğu azaltmayı, doğal kaynakları korumayı, özellikle gecekondulaşmayı az


TRABZON (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, bakanlığın kentsel dönüşüm ile çağdaş ve modern şehirler oluşturmayı, yoksulluğu azaltmayı, doğal kaynakları korumayı, özellikle gecekondulaşmayı azaltarak, gecekondu bölgelerindeki illegal oluşumların önünü kesmeyi, iş potansiyelini artırarak ekonomiyi canlandırmayı ve insanlara daha güvenli ve mutlu ortamlar sağlamayı hedeflediğini söyledi.
     Balta, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısında yaptığı konuşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktarın toplantıya katılmayı çok istediğini ancak daha önemli bir görevi olduğu için toplantıya katılamadığını belirtti.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ülkenin 780 bin kilometrekaresindeki her alanda insanların sağlıklı bir ortamda yaşaması için çalışmalar yaptığını ifade eden Balta, Ülkemizde 1950 sonrası görülmeye başlanan hızlı nüfus artışı, göç olgusunu da beraberinde getirmiştir. Kırsaldaki nüfusun kente yığılması, kentlerde önemli bir konut sorununu, yani gecekondulaşma sürecini başlatmıştır dedi.
     Balta, Sağlıklı Kentler Projesinin bakanlık tarafından yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm projeleriyle birebir uyuştuğuna dikkati çekerek, Bakanlığımız kentsel dönüşüm ile çağdaş ve modern şehirler oluşturmayı, yoksulluğu azaltmayı, doğal kaynakları korumayı, özellikle gecekondulaşmayı azaltarak, gecekondu bölgelerindeki illegal oluşumların önünü kesmeyi, iş potansiyelini artırarak ekonomiyi canlandırmayı ve insanlarımıza daha güvenli ve mutlu ortamlar sağlamayı hedeflemektedir. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı tam bu amaca hizmet etmektedir diye konuştu.
     Tasarının, Türkiyedeki yapı stokunun kontrol edilerek, riskli yapıların hızlı bir şekilde tespitine, bertarafına ve yerine sağlıklı hayat sürdürülebilecek yapılar yapılmasına ve bu kapsamda sosyal gelişmeye yönelik düzenlemeleri de içerdiğini vurgulayan Balta, şöyle devam etti:
     Özellikle bu kanunun temel dayanağı can güvenliği olup, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli konutlarda hayatlarını sürdürmelerine yönelik uygulamaları içermektedir. Bu özelliğiyle bir çok kanundan daha öncelikli olup, uygulama araçlarının hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kanun tasarısının özü anlaşmaktır. Vatandaşlarımızla anlaşma yoluna giderek, onlara güvenli ve oturabilecekleri konutlar yapmayı amaçlamaktadır.
     Balta, 2003den bugüne kadar yerel yönetimlerle müşterek yürütülen kapsamlı kentsel yenileme çalışmalarıyla 251 projede belediyelerle mutabakat sağlandığını anlatarak, 184 projede toplam 256 bin konutluk gecekondu dönüşümü çalışmaları projelendirilmiştir. 137 bölgede, 64 bin konutluk uygulama başlatılmış ve bu projelerden 47si tamamlanmıştır. Sağlıklı kentlerin oluşmasında en büyük etken, yerel yönetimlerin güçlendirilmesidir diye konuştu.
    
     -Sağlık kentleri kurulması yönünde çalışma yapılıyor-
    
     Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise afete müdahale, afet sırası ve sonrasında ilkyardım desteği açısından dünyadaki en güçlü sağlık birimlerinin Türkiyede olduğunu söyledi.
     Vanda yaşanan depremde enkaz altındaki çok sayıda hastaya serum takılıp müdahale edildiğini ifade eden Tosun, Vanda 40. dakikada UMKE ekiplerimiz köylerdeydi. 20. dakikada Ankarada kriz merkezindeydim. Birinci saatte bakanımız helikopterle bölgedeydi. Gece 12ye kadar 700 kadar kurtarma ekibimiz bölgedeydi dedi.
     Tosun, Sağlıklı Kentler Birliğinin çalışmalarına benzer olarak Sağlık Bakanlığının da sağlık kentleri kurulması yönünde çalışmalara devam ettiğini vurgulayarak, hastanelerin hem iç hem de dış mekanlarını insanlara nefes aldıran mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
     Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiyenin deprem bölgesi olması nedeniyle toplantının ana gündemini, sağlıklı kentleşme ve kentsel dayanıklılık olarak belirlediklerini söyledi.
     Akılda kalıcı çalışmalar yapmak ve konunun uzmanlarından bilgi almak için toplantının organize edildiğini belirten Altepe, Afet öncesi de dayanışmayı yapmalıyız. Deprem yaşandığı zaman nasıl davranması gerektiği, emir beklemeden hangi kente ne görev düşeceği, kim çadır kuracak, enerji kimden, su kimden konusunda kararlar aldık. Herkes bu konuda görevini yapmış olacak. Kargaşa yaşanmayacak. Yüzde 90ından fazlası deprem bölgesi, daha sistemli çalışmak zorundayız diye konuştu.
     Altepe, Trabzon başta olmak üzere diğer birliklerle çalıştıklarını anlatarak, Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekli. Çareler aranmalı, çözüm üretilmeli. Yapı dayanıklılığı, zemin etütleri, kentsel dönüşüm, sağlıklı şehir, planlama adı ne olursa olsun doğru yapmalıyız. Kentlerimizin sağlıklı gelişmesi konusunda her alanda güzel çalışmalarımız var. Sağlıklı bir toplum için çalışıyoruz dedi.
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     İnsanlarımızın daha yaşanabilir kentlerde barınması için bilgi birikim ve tecrübelerin paylaşıldığı projelerin geliştirildiği Sağlıklı Kentler Birliği, güzel programlarla Türkiye şehirlerini daha yaşanılır hale getirmeye gayret ediyor. Bütün belediyelerimiz, altyapısıyla imarıyla çevre düzenlemeleriyle daha sağlıklı kentleri için gayret ediyor. Toplantının gelecek kuşaklara iyi kentler bırakmak için bizlere yol haritası olacağına inanıyorum.
     (TY-MK)
<< Önceki Haber Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER