Sapanca Gölünü besleyen kaynaklar da korunacak

Sapanca Gölünü besleyen kaynaklar da korunacak -Sapanca Gölünü besleyen Akçay, Namazgâh, Yuvacık ve Havza gibi su kaynaklarını koruma altına alınması için protokol imzalandı -Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı: -Her iki ilimiz alter


SAKARYA (A.A) - Sapanca Gölünü besleyen Akçay, Namazgâh, Yuvacık ve Havza gibi su kaynaklarını koruma altına almak için protokol imzalandı.
     Sapanca Gölü, Akçay, Namazgâh, Yuvacık Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Çalışması Protokolü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu arasında Sapanca Richmond Otelde imzalandı.
     Burada konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, müdürlük olarak bölgedeki su kaynaklarının korunabilmesi için yapılması gereken hususların neler olduğunu ortaya koyan bir sözleşme hazırladıklarını kaydetti.
     Sapanca Gölünün her iki il içinde önemli olduğuna dikkati çeken Kınacı, Her iki ilimiz alternatif su kaynakları konusunda da çalışma yapıyor. Sakarya ilimiz Akçay Projesi üzerinde çalışıyor. Kocaeli ilimiz de Namazgah Barajına ilişkin çalışma yapıyor. Ancak Sapanca Gölü kullanılabilirlik açısından en değerli su kaynağıdır dedi.
     Sözleşmeyle her iki ilin yöneticilerinin de üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini taahhüt ettiklerini anlatan Kınacı, Biz de tatlı su kaynağının kirletici potansiyeli nedir- Hangi kirletici kaynaklar var ve nasıl kontrol altına alınabilirler- Mevcut su kullanımı nedir ve su ihtiyacı arttıkça su kaynağımız nasıl kullanılacak- Bununla ilgili hususları esaslara bağlamayı arzu ediyoruz. Bu esasları dikkate alarak kaynaklarımızın uygun şekilde kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz diye konuştu.
    
     -Sapanca Gölü, Sakarya için vazgeçilmez
    
     Önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantının gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu da Sapanca Gölünün Sakarya için vazgeçilmez bir su kaynağı olduğunu, şehrin büyük bölümünün içme suyu ihtiyacının bu gölden karşılandığını söyledi.
     Öncelikli görevlerinin Sapanca Gölünü korumak ve en sağlıklı şekilde vatandaşlara ulaştırmak olduğunu aktaran Toçoğlu, Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesiyle de ortak kullandığımız bu havzamızı yazılı olmayan kurallarla işin başından beri beraber yönetiyoruz. Bundan sonra özellikle su bütçesinin korunması konusunda önemli katkılar sağlayacak bu protokolü imzalamak üzere bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Her ile yetecek kadar su var
    
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise susuz yaşamın olmadığını, o yüzden su kaynaklarının en sağlıklı şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.
     Her iki ile yetecek kadar suyun olduğunu belirten Karaosmanoğlu, su kullanımında çevresel faktörlerin önemine değinerek, şunları kaydetti:
     Hem Sakarya hem de Kocaeli göç alan ve büyüyen kentler. Sanayinin getirdiği riskler de var. Bölgede sanayinin yanında tarım da var. Tarımda ilaçlama gibi gübreleme gibi suyu tehlikeye sokan faktörler de var. Suyun doğal kalitesini bozan diğer faktörleri de dikkate alarak bilimsel ve teknik olarak ölçmek, değerlendirmek, önlem almak gerekir. Bu yönetimi bunun için oluşturuyoruz.
    
     Muhabir: Enes Duran
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Sapanca Gölünü besleyen kaynaklar da korunacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER