Saraçlığı yaşatmak için çalışıyor

Saraçlığı yaşatmak için çalışıyor -Niğdeli saraç ustası Diker: -"Bölgede benden başka bu işi yapan kimse kalmadı. Paraya ihtiyacım yok. Bu işi sevdiğim ve saraçlığı yaşatmak için yapıyorum" -"Kaybolmakta olan bu tür el sanatlarını


NİĞDE (A.A) - Murat Kaya - Bor ilçesinde, babasından öğrendiği saraçlık mesleğini yarım asırdır sürdüren Ali Diker, para kazanmaktan ziyade unutulmaya başlanan el sanatını yaşatmak için mücadele ediyor.
     İlçede bulunan küçük atölyesinde 50 yıldır mesleğini devam ettiren 58 yaşındaki Diker, deriden yaptığı koşum ve eyer takımlarını hayvancılıkla uğraşan yöre insanına sattığını söyledi.
     Tarımda motorlu araçların yaygınlaşmasıyla birlikte köylerde at sahibi insanların sayısının giderek azaldığını belirten Diker, bu durumun mesleklerini de yok olma noktasına getirdiğini ifade etti.
     8 yaşında babasının yanında çalışmaya başlayarak, saraçlığı öğrendiğini anlatan Diker, "Babam 21 sene önce öldü. O tarihten bu yana mesleği tek başıma yürütüyorum. Ustaların tek tek vefat etmesiyle bölgede benden başka bu işi yapan kimse kalmadı. Paraya ihtiyacım yok. Bu işi sevdiğim ve saraçlığı yaşatmak için yapıyorum" diye konuştu.
     Çok istemesine rağmen kendisine çırak bulamadığını belirten Diker, "Oğullarım bile bu sanatı merak etmiyor. Gençlerden heves eden yok. Ben ölünce bu sanat da benimle birlikte son bulacak. Yeni nesil, saraçlığın ismini bile bilmeyecek" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
    
     -"Devletin vergi ve kira muafiyeti gibi kolaylıklar sağlaması lazım"-
    
     Arada sırada gelen az sayıda müşterinin atlarına koşum ve eyer yaptırdığını ifade eden Diker, şöyle devam etti:
     "At için bir hamut 100, başlık 75, gömlek 200, dizgin 50 lira. Süsleriyle birlikte bir atın aksesuarı yaklaşık 600 liraya mal oluyor. Artık malzeme bulmakta da zorluk çekiyorum. Yeşilhisar ilçesinden atına koşum bulamayan benden yaşça büyük bir kişi geldi. Elimi öpmeye kalktı. Sen olmasaydın ben ne yapacaktım, iyi ki bu işi yapıyorsun dedi."
     Diğer binek hayvanları için yular, ineklere başlık, koyunlara süs tasmaları, çan ile boncuklu köpek tasmaları da ürettiğini dile getiren Diker, "Kaybolmakta olan bu tür el sanatlarının yaşatılması için devletin vergi ve kira muafiyeti gibi kolaylıklar sağlaması lazım. Bu bir kültür. Yaşatılırsa gelecek kuşaklara kalabilir" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Saraçlığı yaşatmak için çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER