Sekiz asırlık köprü turizme kazandırıldı

Sekiz asırlık köprü turizme kazandırıldı -Tokatın Niksar ilçesindeki tarihi Talazan Köprüsü, 3 yıl süren titiz bir çalışmayla Selçuklu mimarisine uygun olarak el işçiliğiyle restore edildi -İl Kültür ve Turizm Şube Müdürü Adıgüzel:


TOKAT (A.A) - Recep Bilek - Tokatın Niksar ilçesindeki 8 asırlık Talazan Köprüsü, Selçuklu mimarisine uygun, tamamen el işçiliğiyle 3 yılda restore edilerek turizme kazandırıldı.
     Selçuklu ve Danişmendli Devletleri döneminde önemli ticaret merkezlerinden olan ve İlhanlılar döneminde de Anadoluda ödediği vergilerle 6. büyük ticari merkez olarak bilinen Niksar ilçesine önemli katkılar sağlayarak medeniyet simgesi haline gelen ve İpek Yolunun kuzey cephesinde yer alan Talazan Köprüsü, tarihe meraklıların ilgisini çekiyor.
     Sekiz asırlık köprü, Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığı Tarihi Köprüleri Şube Müdürlüğü öncülüğünde, Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğünce, Selçuklu mimarisine uygun olarak, el işçiliğiyle restore edildi. İç Anadoluyu, Orta ve Karadeniz Bölgesine bağlayan köprü, 3 yıl süren restorasyonun ardından araç trafiğine kapatıldı.
     Tokat Kültür ve Turizm Şube Müdürü Selahattin Adıgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Talazan Köprüsünün Tokat Valiliği Kültürel Değerler Yapı Envanterine kayıtlı olduğunu söyledi.
     Köprünün Niksar-Erbaa Karayolunda, Kelkit Irmağı üzerinde yer aldığını ifade eden Adıgüzel, Köprünün kesin inşa tarihi bilinmiyor. Ancak, 13. yüzyılın ilk çeyreğinde yapıldığı kabul ediliyor. 1390lı yıllarda da Pazalan köprüsü olarak anılıyor dedi.
     Köprünün yapısı hakkında bilgiler aktaran Adıgüzel, şunları kaydetti:
     Köprü, ortadaki daha büyük ve geniş olmak üzere yedi sivri kemer gözlüdür. Ortadan iki yana doğru hafif meyilli olarak inşa edilmiş köprü, üçgen formlu sel yaranlar, akıp gittiği yönünde ise yuvarlak topuklar yer alır. Kemer örgüleri kesme taş, diğer kısımlar iri moloz taşlarla örülmüştür
     Adıgüzel, köprünün, 147 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 9 metre yükseliğinde olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Sekiz asırlık köprü turizme kazandırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER