Selçuk Üniversitesi, Azerbaycanda El Dokumaları Kongresine

Selçuk Üniversitesi, Azerbaycanda El Dokumaları Kongresine katıldı


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı, Azerbaycanın başkenti Baküde gerçekleştirilen, 4. Uluslararası Türk El Dokumaları ve Gelenekli Sanatlar Kongresi-Sanat Etkinliklerine katıldı.
     10 oturumda 50 bildirinin sunulduğu kongrede, Selçuklular döneminde halıcılığın önemine değinildi.
     Kongrenin açılışında söz alan Azerbaycan Tarih Müzesi Direktörü Naile Velihanlı, işbirliğinden duyduğu memnuniyeti belirterek, iki kardeş ülkenin bu tür iş birliklerini artırması gerektiğini kaydetti.
     Velihanlı ayrıca Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbele de etkinliğe destekleri nedeniyle teşekkürlerini göndererek, kendisine iletilmek üzere plaket sundu.
     Kongre Genel Sekreteri, Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Elemanı Ahmet Aytaç ise Selçuklu halılarının başkentinden, Selçuklu payitahtı Konyadan selam getirdiklerini belirterek, İki devlet tek millet olduğumuz Oğuz boylu Azerbaycan Türkleri ile böylesi önemli bir çalışmayı gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Kongremizi 3 yıldır Konyada gerçekleştiriyorduk. Bu yıl 4üncüsünü Baküde gerçekleştirmek istedik. Halı tarihinde Selçuklu halıları Türk el dokumacılığının altın çağını oluşturur. Dünya tarihinde bugün bile örnek gösterilen, en değerli halılar Selçuklular döneminde dokunmuştur. Selçuklular bugüne kadar bu yönüyle pek ön plana çıkmadı ancak biz buna vurgu yapmak istiyoruz dedi.
     Panelin ardından Selçuklu halılarından oluşan sergi açılışı gerçekleştirildi. Kongre kapsamında konuklar, Gobustan Açık Hava Müzesi, İnce Sanatlar Müzesi ve Halk Tatbiki Sanatlar ve Haçla Müzesini gezerek incelemeler yaptı.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Selçuk Üniversitesi, Azerbaycanda El Dokumaları Kongresine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER