Selimiye Camisinin UNESCO tedirginliği

Selimiye Camisinin UNESCO tedirginliği -UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Çelik: -Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek listenin dışında kalma durumumuz da var -Eser, bir sonraki kuşaklara orijinliğiyle anlatı


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Dr. Nurçin Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesinin 2011de Dünya Kültür Mirası Listesine eklendiğini hatırlatarak, Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek listenin dışında kalma durumumuz da var. Eser bir sonraki kuşaklara orijinliyle anlatılamıyorsa listeden çıkarılıyor. Sahiplenme konusunda gerçekten bir sıkıntımız yok. Sahiplenmenin ötesinde yapmamız gereken sorumluluklarımız var dedi.
     Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi ve Külliyesinin 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasına dahil edildiğini hatırlattı.
     UNESCOnun yapısı gereği, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan eserin korunup korunmamasına ilişkin sorgulama yaptığını belirten Çelik, şunları kaydetti:
     UNESCO, eserin gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılabilmesi konusunda ne yapıldığı, gerekli çabaların sarf edilip edilmediği ve listeye girerken sunulan projelerin yerine getirilip getirilmediğiyle ilgili değerlendirmeler yapıyor. UNESCOnun beklentisi, eser gerçekten korunuyor mu- Somut ya da soyut kültürel mirası toplumlar sahipleniyor mu-
     Bizim sahiplenme konusunda gerçekten bir sıkıntımız yok. Sahiplenmenin ötesinde yapmamız gereken sorumluluklarımız var. Dünya kültür mirası listesinde yer almak gibi, çıkarılma durumu da var. UNESCOnun dünya kültür mirası listesi kuralları ve bu kapsamında taahhüt altına alınan projeler var. Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek, listenin dışında kalma durumumuz da var. Eser bir sonraki kuşaklara orijinliğiyle anlatılamıyorsa listeden çıkarılıyor.
     Eserin korunması için geliştirilen projelere UNESCOnun maddi destek verdiğini ifade eden Çelik, Bir şeye sahip çıkılacaksa bu kamu zorunluluğuyla değil, halkın kendi isteğiyle olmalıdır. Bir eserin UNESCOya girmiş olması o şehre avantajlar sağlıyor. Bununla birlikte UNESCOnun finansal anlamda yardımları da oluyor. Kurumlar dünya mirası listesine girmiş esere ilişkin yapacakları projede, UNESCOdan maddi yardım talep edebiliyor şeklinde konuştu.
    
     -Kent ekonomisine katkısı-
    
     Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer almasıyla Edirne ve Türkiyeye gelen ziyaretçi sayısının arttığını, ekonomiye ciddi katkılar sunduğunu anlattı.
     Yatak sayısı açısından Trakyanın önemli kentlerinden biri olan Edirnenin, oldukça büyük ziyaretçi ağırlama potansiyeline sahip bulunduğunu aktardı.
     Nurçin Çelik, Ama bu potansiyelin artmayacağı anlamına gelmiyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmemiş olan pek çok kent sadece turistlerden elde ettiği gelirlerle ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunuyor. Kent ekonomisine demiyorum, ülke ekonomisine katkılar sağlıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi ile Selimiye bu konuda Trakyanın incisi olma yolunda ifadelerini kullandı.
     Kentin ziyaretçi ağırlama konusunda pürüzler bulunduğunu ve turistik rehber haritası olmamasının eksiklik olduğunu söyleyen Çelik, bu eksikliklerin kısa sürede giderilmesi gerektiğini söyledi.
    
     -Kakava Şenliği de listeye alınabilir-
    
     UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik, Edirnenin, metrekareye düşen tarihi eser sayısının çokluğu açısından dünyada Floransadan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlattı.
     Çelik, kentin sadece Selimiye Camisi ile değil, sınırlarının tümüyle dünya kültür mirası listesine girebilme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
     Edirnede soyut ve kültürel anlamda da birçok değerin yer aldığını aktaran Çelik, Somut olmayan kültürel Kakava Şenliği de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınabilir. Bunun da UNESCOya dahil olması en büyük arzularımızdan biri. Çalışmalarımız devam ediyor. Edirnenin tamamı Dünya Kültür Mirası Listesine alınabilir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Selimiye Camisinin UNESCO tedirginliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER