Siirtte Yumurta Bayramı araştırılacak

Siirtte Yumurta Bayramı araştırılacak


SİİRT (A.A) - Siirtin yöresel bayramlarından olan Yumurta Bayramının araştırılarak kayıt altına alınacağı bildirildi.
     Edinilen bilgiye göre, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün konuyla ilgili olarak Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) kültürel işbirliği kapsamında düzenlenen TANDEM-Kültür Yöneticileri Değişim Programına proje başvurusunda bulundu.
     Siirtin somut olmayan kültürel mirası içerisinde yer alan Yumurta Bayramının kayıt altına alınmasını ve bu kapsamda envanterinin hazırlanmasını amaçlayan projenin İngilizce başvurusu, Kültür ve Turizm Müdürü Remzi Uslu ile Siirt Valiliği AB ve Dış İlişkiler Merkezinde görev yapan Mesut Uğurlu tarafından gerçekleştirildi.
     Kültür ve Turizm Müdürü Uslu, yaptığı açıklamada, projenin kabul edilmesi halinde Avrupa ülkelerinde kutlanan Yumurta Bayramı (Paskalya) ile Siirtte kutlanan Yumurta Bayramının (Şıhrıl Bayf) karşılaştırmalı olarak analiz edileceği ve Siirtin kültürel unsurlarından birinin daha kayıt altına alınmış olacağını belirtti.
     Bu yöndeki çalışmaların Valiliğin desteğiyle sürdüğünü kaydeden Uslu, Unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarımızdan biri olan Yumurta Bayramı (Şıhrıl Bayf) ile ilgili hazırladığımız projenin kabul görmesini umuyoruz. Bu proje ile ilimizi tanıtmanın yanı sıra kültürümüzü de yeni yetişen nesillerin bu bayramı öğrenmesi ve yaşatmasını sağlamış olacağız. Siirtin en fazla ihtiyaç duyduğu konulardan birisinin de tanıtım olduğuna inanıyoruz dedi.
    
     -Yumurta Bayramı (Şıhrıl Bayf)-
    
     Her yıl Mayıs ayında kutlanan bu yöresel bayram nedeniyle, bütün evlerde yumurta kaynatılır. Nişanlı ve yeni evlilere 100 ile 500 arasında yumurta gönderilir.
     Kurulan bayram yerinde çeşitli renklere boyanmış yumurtalar tokuşturulur. Bir araya gelen erkekler çeşitli oyunlar oynar. Uzun atlama (Şakulu-Zemce) ve koşu müsabakaları yapılır. Mahalli Yumurta Bayramı oynama yeri sabahları Sor mevkisindeki Tınaz Tepe, ikindi vaktinde Zeyneb-ül Mahaddise Hazretleri Türbesinin bulunduğu yerde yapılırdı. Ertesi gün nişanlıların eğlenceleri başlar. Buna Nişanlı teşhiri denir. Her aile, müstakbel gelinini alıp Şeyh-üt Türki yamacındaki Şeyh Osman Mevkisine götürerek, orada hep birlikte eğlenirlerdi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Siirtte Yumurta Bayramı araştırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER