Silvan Barajının temeli atıldı

Silvan Barajının temeli atıldı -Bakanlar Eroğlu, Şimşek, Eker ve Yılmaz, Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tünelinin temelini attı -Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Bu projelerle sadece bu bölgemize değil Türkiyenin ihr


DİYARBAKIR (A.A) - Silvan ilçesinde, Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tünelinin temel atma törenine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bana göre GAPta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan Projesidir. Silvan Projesi bittiğinde GAPta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz dedi.
     Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tünelinin temel atma töreni Silvan Kaymakamlığı önünde yapıldı. Tören alanında, iki baraj ve sulama tünelinden sinevizyon ile canlı bağlantı kuruldu.
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz törende yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 2008 yılında Diyarbakırda açıkladığı GAP Eylem Planı ile GAPın yepyeni bir döneme girdiğini ifade ederek, bugün, yılların özlemi olan ve bölgenin çehresini değiştirecek, sosyal ve ekonomik kalkınmanın ivmesini artıracak bir projenin temelini attıklarını kaydetti.
     Bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkına işaret eden Yılmaz, kendilerinden önce GAPın çok yavaşladığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bizim her zaman söylediğimiz bir söz var. Bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Doğu neyse bizim için batıda o. Kuzey neyse güneyde o. Fakat şu gerçeği de biliyoruz. Geçmişte uzun yıllar yeterince yatırım yapılamadığı için bu bölgelerimiz Türkiyenin ortalamasının altında kalmış bölgelerdi. Türkiyenin şu anda hedefleri var. 2023 yılında 10 büyük ülke arasında olmak istiyoruz. Ekonomimizi çok daha büyütmek istiyoruz. Sosyal yapımızı çok daha güçlendirmek istiyoruz. Demokrasimiz artık normal demokrasi. Yetmez diyoruz, ileri demokrasi olmalı diyoruz. Yeni anayasa çalışmaları yapıyoruz. Bütün bunları yaparken Türkiyeyi ileri götürürken, bu bölgelerimizin geri kalması düşünülemez. Bir taraftan ülkeyi büyütürken diğer taraftan bölgeler arası farklılıkları azaltmak zorundayız. Bu hedefe dönük olarak 2008 yılında GAP Eylem Planı ilan edildi. Eylem planında çok çeşitli faaliyetler var. Bu faaliyetler arasında sulama son derece önemli.
     Bakan Yılmaz, sulamanın, istihdam ve halkın gelir düzeyini doğrudan etkileyen bir alan olduğunu da vurgulayarak, GAP Eylem Planında da 1 milyon 60 bin hektar alanın sulu hale getirilmesinin hedef olarak ortaya konduğunu hatırlattı.
     Bu süreçte çok yoğun bir gayretin sarf edildiğini, gerek sulama gerekse toplulaştırma projeleriyle büyük adımlar atıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
     Fakat bana göre GAPta sulama yatırımları açısından kritik eşik Silvan Projesidir. Silvan Projesi bittiğinde GAPta klasik anlamda sulama işlemini tamamladık diyebileceğiz. O açıdan bu proje çok önemli, çok hayati bir proje gerçekten. Bu proje bittiği zaman tarımsal üretimimizde büyük bir patlama olacak. Cazibeli sulama sağladığı için şu anda elektrik kullanmak zorunda olan çiftçimiz, bunu kullanma mecburiyetinden kurtulmuş olacak. Çok daha ucuza, çok daha az maliyetle tarımsal üretim gerçekleştirmiş olacak. Buradan yine enerjiye dönük verim elde edeceğiz. Topladığınız zaman yıllık 1 milyar Türk lirası bir fayda üretecek. Yüz binlerce insanımıza istihdam üretecek bu proje. Dolayısıyla bugün buraya 4 bakan geldik. Bu projenin önemini, değerini, mutluluğunu sizlerle paylaşmak için buradayız. Bu proje sadece Diyarbakırı değil çevre illeri de etkileyecek. Projeyi tamamladığımız zaman, bu 4-5 yıl sürecek fakat bu süreçte inşaatlar devam ederken de ciddi bir hareketlilik getirecek. İstihdama katkıda bulunacak. Ama asıl katkısı 4-5 sene sonra bu ovalarımız sulandığı zaman ortaya çıkacak.
    
     -Yatırımlarımız devam ediyor-
    
     Bakan Yılmaz, bugün Silvan Barajının yanı sıra 10 kilometreden fazla bir tünelin de temellerini attıklarını ifade ederek bununla yetinmeyeceklerini anlattı.
     Daha önce Pamukçay Barajının temelinin atıldığını, inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiği bilgisini veren Yılmaz, şunları kaydetti:
     Silvanın büyük barajıyla bağlantılı 6 tane daha baraj var. Onlar da Silvan Barajının gelişme seyri içinde peyderpey ihale edilecek. Biz GAPa hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağız. GAPa verdiğimiz ödenekleri iki katına çıkardık. Eskiden müteahhitler hep bundan şikayet ederdi. Bizim ödeneğimiz yok derlerdi. Ama şimdi çok şükür ödeneğimiz yok, paramız yok mazereti ortadan kalktı. Teknik sorunlar olabilir ama parasız bırakmadık hiçbir projemizi. Çok hızlı bir şekilde de yatırımlarımız devam ediyor. İnşallah bu sene eylem planımızın son senesi. Bu eylem planımızı da revize ediyoruz. GAP 2012 sonunda bitmeyecek. 5 sene daha yeni birtakım işlerle projelerle çalışmalarla GAPı devam ettireceğiz. GAP idaremizi de bu çerçevede devam ettireceğiz. Bu projelerle sadece bu bölgemize değil Türkiyeye katkıda bulunuyoruz. Göçün önüne geçiyoruz. Bu proje Türkiyenin daha gelişmesi için, daha ucuza beslenmesi için büyük katkı sağlıyor. Bu projeyle Türkiyenin ihracatına, katma değerine, kalkınmasına katkıda bulunmuş oluyoruz.
    
     -Bakan Şimşek: İstihdam artacak
    
     Törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, AK Parti hükümetleri döneminde birçok hayalin gerçek olduğunu, bu hayalleri gerçekleştirmek için GAPa çok büyük miktarda kaynak ayırdıklarını belirtti.
     Silvan Barajının uzun yıllardır gündemde olduğunu ifade eden Şimşek, 1990 ile 2002 döneminde bu günkü fiyatlarla bu projeye yıllık ortalama 1,4 milyar lira kaynak ayrılıyordu. Ama saygıdeğer başbakanımızın verdiği talimattan sonra biz bunu yıllık ortalama 3,5-4 milyar liraya artırdık. Yani bir an önce bölge kalkınsın diye Güneydoğu Anadolu Projesine aktarılan parayı 2-3 kat civarında artırdık dedi.
     Bakan Şimşek, son yıllarda GAPtaki çalışmaların hızlandığını, Türkiyede yapılan tüm yatırımların içinde GAPın aldığı payın arttığını ifade ederek, şunları söyledi:
     Yani AK Parti hükümetleri zamanında GAPın bir an önce bitmesi için ayırdığımız kaynağı iki katına kadar çıkarmışız. Bu tabii ki bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılmasına, bu bölgenin kalkınmasına ne kadar büyük önem verdiğimizin çok güzel bir göstergesi. Bu proje sayesinde sadece topraklar suya kavuşmayacak, sadece enerji üretilmiyor, esas olan bu sulama ve yatırımlarla birlikte istihdamın artmasıdır. Çünkü çok iyi biliyoruz ki bu bölgenin de Türkiyenin de en önemli sorunlarından bir tanesi iş ve aştır. Zaten AK Parti hükümetlerinin de yaklaşımı, başarısı burada yatıyor. Son 2-3 yılda küresel krize rağmen bu bölgede 250 binden fazla kardeşimize iş imkanı bulmuşuz. Ama bu projeler bittiğinde inanın bu bölgede çalışan sayısı yetmeyecek. İlk defa başka bölgelerden Güneydoğu Anadolu Bölgesine göç başlayacak. Bu projelerle birlikte milyonlarca kardeşimize iş imkanı doğacak.
    
     -Yatırımcılara bedava arazi veriyoruz-
    
     Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sulu tarımla birlikte ürün sayısının artacağını, tarıma dayalı sanayinin gelişeceğini ifade ederek, artık yetişmiş eleman ve altyapı sorununun olmadığını, her yerde hava alanları, yollar ve demiryolları bulunduğunu belirtti. Şimşek, şöyle devam etti:
     Yetişmiş eleman var, altyapı var. Bir de son olarak bölgeye muazzam teşvikler veriyoruz. Bu bölgede 100 lira yatırım yapan bir girişimciye artık devlet olarak biz 116 liralık destek veriyoruz. Bu bölgedeki yatırımlarda inanıyorum ki patlama yaşanacak. Girişimciler, bu günden GAP bölgesinin yaratacağı potansiyeli, özellikle tarıma dayalı sanayi anlamında bugünden görüp bugünden bu teşviklerden yararlanmalıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en azından GAP kasamındaki illerin çoğu en avantajlı 6. bölgededir. 6. bölgede yatırımcılara bedava arazi veriyoruz. 12 yıla kadar hiç vergi almıyoruz. Hiç vergi yok. Sermayesi yoksa, bankadan kredi alacaksa faiz desteği veriyoruz. Yani anlayacağınız bu bölgede GAPla birlikte özel sektörün özellikle sanayi alanında atacağı adımları çok güçlü bir şekilde destekliyoruz.
     AK Parti demek hizmet siyaseti demek. Çünkü sizler en iyisine layıksınız. Tek amacımız var, bu bölgede refahın, istihdamın, huzurun artması. Bakın size bir rakam vereyim. GAP bölgesinde ihracat 2002 yılında 689 milyon dolarmış. GAPın tamamında ihracat 689 milyon dolar. 2011 yılında ne oldu biliyor musunuz- Tam 10 kattan fazla artarak 6,9 milyar dolara ulaşmış. Ben inanıyorum ki GAP ile birlikte, teşviklerle birlikte buradaki huzurla birlikte bu ihracat 70 milyar dolarları bulur. Ben bundan eminim. Yeter ki birliğimizi, kardeşliğimizi koruyalım.
     (NİL-MRL-İC)
<< Önceki Haber Silvan Barajının temeli atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER