Simülatörlü emniyet kemeri eğitimi

Simülatörlü emniyet kemeri eğitimi -Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezi Eğitim Şube Müdürü Eyidemir: Yaralamalı kazaların yüzde 80i, çok düşük hızlarda meydana gelmektedir


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezi Eğitim Şube Müdürü Özcan Eyidemir, her 100 yaralamalı trafik kazasının 80inin çok düşük hızlarda meydana geldiğini belirterek, Kısa yolculuklarda emniyet kemeri gerekmez düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi.
     Eyidemir, lise öğrencilerine ve ailelerine yönelik merkezde düzenlenen Güvenli Trafik ve Emniyet Kemeri Simülatörü Uygulamalı Eğitim Programında yaptığı konuşmada, emniyet kemerinin, araç kullanımında son derece önemli olduğunu bildirdi.
     Kazaların büyük çoğunluğunun şehir içi trafikte ve düşük hızlarda meydana geldiğine dikkati çeken Eyidemir, şöyle konuştu:
     2002-2011 yılları arasında toplam 7 milyon 946 bin 466 trafik kazasında yaklaşık 43 bin insanımız öldü, 1 milyon 718 bin 704 kişi yaralandı. Emniyet kemerini kullanmama kaynaklı kazalara baktığımızda yüzde 48 gibi büyük bir kesim, baş, yüzde 37lik kesim ise göğüs ve gövde yaralanmalarıyla karşımıza çıkmaktadır. Yaralamalı kazaların yüzde 80i, çok düşük hızlarda meydana gelmektedir.
     Eyidemir, Kısa yolculuklarda emniyet kemeri gerekmez düşüncesinin de yanlış olduğunu ifade etti.
     Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren bu süre ve mesafedir diyen Eyidemir, şunları kaydetti:
     Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80i, evinize 30-35 kilometre uzaklıkta ve 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü kaza istatistiklerinde, 2002-2011 yılları arasında meydana gelen kazaların yüzde 80inin yerleşim alanları içinde meydana geldiği görülmektedir. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70i, saniyede 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. Trafik kazalarındaki insan kusuru ise yüzde 98dir. Aracın ortalama hızını 10 kilometre artırmak da, kaza riskini yüzde 20 artırır. Bu yüzden hız yerine zaman planlaması yapılmalıdır.
     Eyidemir, 2011 yılında 15-24 yaş grubu sürücülerin karıştığı kazalarda ise 384 gencin hayatını kaybettiğini, 47 bin 723 gencin yaralandığını sözlerine ekledi.
     Trafik Polis Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Sayar da bugüne kadar merkezde yaklaşık 750 trafik polisine eğitim verdiklerini açıkladı.
     Konuşmaların ardından lise öğrencilerine ve ailelerine, yaklaşık 5 kilometrelik hızla simülatör aracı döndürülmek suretiyle emniyet kemeri ve kemersiz otomobil içinde neler yaşandığı uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra ileri sürüş tekniklerinin sergilendiği slalom gösterisi yapıldı.
     Değişik okullardan öğrenci grupları ve ailelerinin katılacağı söz konusu program, 20 Aralıkta sona erecek.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Simülatörlü emniyet kemeri eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER