Sinanpaşa Camisinden çalınan çinilerin Türkiyeye getirilmesi

Sinanpaşa Camisinden çalınan çinilerin Türkiyeye getirilmesi -Yenişehir Müftüsü Bakır: Çinilerin bulunması bizi çok memnun etmiştir. Allah bulunması için çaba gösteren, bulan ve getirip yerlerine yerleştirenlerden razı olsun


BURSA (A.A) - Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisinden 2002 yılında çalınan çinilerin bulunması ve Türkiyeye getirilmesi ilçede memnuniyetle karşılandı.
     Yenişehir İlçe Müftüsü Mehmet Nedim Bakır, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın açıkladığı, Sinanpaşa Camisinden 2002 yılında çalınan ve İngiltereye götürülen 34 parça çininin Türkiyeye getirilmesinin kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.
     Camilerin kutsal mekanlar olduğunu, özellikle çini ve buna benzer ecdat yadigarı eserlerin çalınmasının görevlisinden, cemaatine kadar kendilerini derinden üzdüğünü kaydeden Bakır, Çinilerin bulunması bizi çok çok memnun etmiştir. Allah bulunması için çaba gösteren, bulan ve getirip yerlerine yerleştirenlerden razı olsun. Güzel bir haberdir. Bizi memnun etmiştir. Hele Kadir Gecesine bir gün kala böyle bir haberi almamız bizi daha çok memnun etmiştir. İnşallah bu vesileyle Kadir Gecesinin hürmetine geri kalan diğer çalınanların da bulunmasını Cenab-ı Allahtan niyaz ediyorum diye konuştu.
     Sinanpaşa Camisi İmamı Recai Aslan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın Ramazan ayında ve Kadir Gecesinin arefesinde böyle bir açıklama yapmasının kendilerini çok memnun ettiğini bildirdi.
     Sinanpaşa Camisinde 2006 yılında imamlık görevine başladığını belirten Aslan, Pencerelerin üstünde ayet yazılı olan çiniler çalınmış. Diğer pencerelerinin üst tarafları da zamanında yok edilmiş veya çalınmış. Onlar da inşallah bulunursa cami en azından eski güzelliğine kavuşmuş olacaktır dedi.
     İngilterede bulunan 34 parça çininin asıl yerine kavuşmasının kendilerini daha da mutlu edeceğini ifade eden Aslan, Çiniler, İznik çinisi özelliği taşımaktadır. O zamanki döneme ait tarihi özelliği taşıyan bir çini. Bu çinileri biz, 10 tane kamera ve alarm sistemiyle koruyoruz. Bunların daha iyi korunması için özel güvenlik olursa daha iyi olur ifadelerini kullandı.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık Merkez Binada düzenlediği basın toplantısında, Bursanın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisinden 2002 yılındaki soygunda çalınan ve İngiltereye götürülen 34 parça çininin Türkiyeye getirildiğini açıklamıştı. Bakan Günay, bu eserin bir pencere üzeri süslemesi ve Kuranı Kerimdeki Haşr Suresinin 23üncü ayetinden bir parçayı içerdiğini bildirmişti.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Harun Sak / Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER