Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Telatar:

Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Telatar: -Ülkede bilgisizlik,yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba şofben ve bacadan meydana gelen zehirlenmeler, kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda daha da tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır


SİNOP (A.A) - Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, Ülkede bilgisizlik,yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba şfhben ve bacadan meydana gelen zehirlenmeler, kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda daha da tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır dedi.
     Telatar, yaptığı açıklamada, lodos, soba, şofben ve bacadan meydana gelebilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
     Lodos felaketimiz olmasın diyen Telatar, şunları kaydetti:
     Ülkede bilgisizlik,yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba şofben ve bacadan meydana gelen zehirlenmeler, kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda daha da tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır.Güneybatıdan esen lodos nedeniyle Sinopta da bir çok vatandaşımız sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Solunum yoluyla vücuda girerek doğrudan kana karışan ve vücuda oksijen alımını engellediği için zehirlenmelere ve ölümlere yol açan karbonmonoksit gazı için vakalara kısa süre içinde müdahale yapılmadığı taktirde bu tür zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
     Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini de vurgulayan Telatar, şöyle devam etti:
     Sağlık Bakanlığımıza bağlı Zehir Danışma Merkezine ait 114 nolu telefon aranılarak zehirlenmeler karşısında vatandaşlarımız yapılabilecek ilk yardım hakkında mutlaka gerekli bilgiyi almalılar. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür.
     Telatar, şofben, soba ve bacalarda uyulması gereken kuralları ise şöyle sıraladı:
     Kullanılan cihazların kalite belgesi ve garanti belgesine dikkat edilmeli, şofben mutlaka bacaya bağlanmalı. Şofben banyo yerine balkona veya havadar bir yere yetkili servis tarafından takılmalı.Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalı. Kullanılan yakıtların standarda uygun olması ve belgesiz satıcılardan kömür alınmaması, duman yolu daralmaması için sobaların aşırı doldurulmaması ve üstten yakılması gerekir. Sönmekte olan sobalara tutuşması güç olan yakıtlar konulmamalı. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı ve gerektiğinde soba söndürülmeli. Alçak basınçlı lodoslu havalarda bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı. Soba borularının sızdırmazlığından emin olmalı, bacalar sürekli temizlenmeli ve baca şapkası mutlaka takılmalı.
     Lodos esintisinin etkili olduğu süre içinde vatandaşların soba yakmaması gerektiğini vurgulayan Telatar,Yanmakta olan sobalar yatmadan önce kesinlikle söndürülmeli. Bina ve saçak altlarında yürümemeye ve durmamaya özen gösterilmeli. Kopan,sarkan yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve derhal 186 numaralı telefona bildirilmeli. Çökme ve yangın durumlarında 110 numaralı itfaiye servisi aranmalı. Acil sağlık sorunlarında ise 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenilmeli ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Telatar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER