Sipsi ve zurnayı birleştirip Sipzuru üretti

Sipsi ve zurnayı birleştirip Sipzuru üretti -Manavgatlı sipsi ustası, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı Sipzur adında müzik aleti üretti


ANTALYA (A.A) - Manavgatta yıllardır geleneksel müzik aleti sipsiyi yapıp satarak geçimini çağlayan sipsi ustası Fehmi Şanlı, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı ses çıkaran yeni bir müzik aleti üretti.
     Manavgat Şelalesi girişinde kurduğu tezgahta kendi yaptığı sipsileri sergileyen Şanlı, kendi tekniğiyle sipsi ve zurna karışımı Sipzur adını verdiği müzik aleti üretti. Müzik aletini tamamen kendi geliştirdiği anlatan Şanlı, AA muhabirine, sipzurun 5 veya 6 delikli olabildiğini, aynı zamanda 70in üzerinde farklı ses çıkardığını belirtti.
     Kendi stiliyle geliştirerek ürettiği müzik aleti sipzurun benzerinin olmadığını kaydeden Şanlı Kendi stilime göre sipsi zurna karışımı bir ses buldum. Müzik aleti yaparak adını Sipzur koydum. Benim yaptığım müzik aletine benzer şu ana kadar bir müzik aletine rastlamadım. Sipzurun düzenlemesi bana ait, yaparken hiçbir yerden örnek almadım dedi.
     Dinleyenlerin sipzurun, sipsi ve zurna sesini aynı anda verdiği için çok beğendiği ifade eden Şanlı, Bu müzik aletinde hem sipsi hem de zurna sesini alabiliyoruz. Bilenler değişik bir müzik aleti diye alıyorlar. Müzikle ilgisi olanlar, bağlantısı olanlar çok değişik müzik aleti diye alıyor ve memnun kalıyorlar diye konuştu.
     Geleneksel sipsinin kartalın kaval kemiğinden üretildiğini, artık bulunmadığından dolayı sert ve çatlamayan ağaçlardan kurutularak yapıldığını anlatan Şanlı Dut ve gül ağacını 15-20 gün kuruttuktan sonra Manavgat Şelalesinde bulunan tezgahımda el aletleri ile yapıyorum. Ses çıkaran bölümünü de kargıdan yapıyorum dedi.
     Yılda ortalama 400 adet yaptığını sipsilerin genellikle Türkler tarafından alındığını kaydeden Şanlı, şunları söyledi:
     Her yöreden insanlar bu müzik aletine ilgi gösteriyor. Müzik aletinin nasıl ses çıkardığını, nasıl çalındığını alanlara gösteriyorum. Nota olup olmadığını soranlara da notasız çalınabileceğini söylüyorum. Normalde 5-6 delikten 70in üzerinde ses alındığını, bu sesin nasıl çıktığını izah ederek bilgi veriyorum. Manavgat Şelalesine gelen turistlere de zaman zaman sipsi ve sipzur çalarak hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Yabancılar bilmediği için sipzur ve sipsi sesi tuhaf geliyor.
    
     Muhabir: Mustafa Taş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sipsi ve zurnayı birleştirip Sipzuru üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER