Şırnakta Kariyer Hayatım

Şırnakta Kariyer Hayatım-2; Akademi paneli


ŞIRNAK (A.A) - Şırnak Üniversitesinde (Ş.Ü) Kariyer Hayatım-2; Akademi paneli düzenlendi.
     Ş.Ü. Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Ş.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki panelin açılışında , üniversitelerin evrensel kurumlar olduğunun belirterek, Bilimsel kariyerin arttırılması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin de gelecekte bu camiaya katılma şansı var. Yeter ki bunu isteyin ve çaba sarf edin. Biz de bu hedefinizde sizlere yardım etmeye hazırız dedi.
     Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Taş ise akademinin tarihsel sürecini anlatarak, akademianın antik Yunanda Platon tarafından kurulduğunu belirterek, Akademianın şehir dışında kurulmasının temel nedeni vardır; ortak kaygıları, endişeleri olan bilim insanları buralarda düşünce üretmeleri içindir. Toplumsal kaygılardan uzak, sadece kendisini bilime, düşünmeye sevk etmek için akademia ya da üniversiteler şehir dışında kurulmaktadır. Üniversiteler bina demek değildir. Siz ona ruh vermezseniz beton binaların hiçbir anlamı yoktur. Akademianın zaten anlamı, kendini toplumdan izole ederek ve toplumsal kaygılar duymadan, araştırma yapmak, yeni düşünceler üretmek ve elbette ki özgürce düşünmektir. Bunları yaparken de evrensel düşünce ile yerel değerleri de buluşturur diye konuştu.
     Doç. Dr. İbrahim Kutluay da, lisans eğitiminden sonra akademik kariyer edinme yollarını, yurt dışında eğitim olanaklarını ve yöntemleri konusunda öğrencileri bilgilendirdi.
     Akademik kariyerin ilk basamağının, araştırma görevliliği olduğunu ifade eden Kutluay, Ardından doktora yapılır, sonra ise yardımcı doçent kadrosuyla yola devam edilir. Yardımcı doçent kadrosu Avrupa ve ABDde yoktur. Yardımcı doçentliğinizi layıkıyla bitirdikten sonra ise doçent ve en son profesör olursunuz. Tabi bu akademik kariyer edinme yoluna başlamadan önce Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yabancı dil ve bilim sınavlarını başarıyla geçmeniz gerekmektedir şeklinde konuştu.
    
     Muhabir :Cafer Balık/Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Şırnakta Kariyer Hayatım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER