Şırnak

Şırnak-Van karayolunun temeli atıldı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: -"Bu yol Şırnakı Vana, Pervariye, Siirte, Çataka hatta İrana, Iraka birleştiren en önemli ticaret yolu olacak" -"İnşallah bundan s


ŞIRNAK (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Şırnak-Van karayolunun Şırnakı Vana, Pervariye, Siirte, Çataka hatta İrana, Iraka birleştiren en önemli ticaret yolu olacağını söyledi.
     Şırnak-Van karayolunun ilk etabı için düzenlenen temel atma töreninde konuşan Yıldırım, karayolunun kent için hayati öneme sahip olduğunu anlattı.
     Karayolunun faaliyete girmesiyle Şırnak ile Van arasındaki mesafenin 200 kilometreye düşeceğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
     "Bu proje Şırnakı Van Denizine bağlayacak. Artık bu yolla doğrudan Pervari ve Çatak üzerinden Bestler Deresini geçerek, Vana gitmek çok daha kolay olacak. 600-700 kilometre yol dolaşmak yerine 200 kilometre ile Vana ulaşılacak. Memleketimize ve Şırnaka hayırlı olsun. Bestler Deresindeki yolun uzunluğu 65 kilometredir. Yaklaşık 100 milyon lira tutarındaki ilk ihale 25 kilometrelik yolu kapsıyor. Aynı şekilde Pervari tarafından yol yapımı için bugünlerde bir ihale yapılacak. Aynı zamanda Şırnak ve Van tarafından yol çalışmaları başlatılıp, Bestler Deresinde buluşacak.
     Bu yol Şırnakı, Vana, Pervariye, Siirte, Çataka hatta İrana Iraka birleştiren en önemli ticaret yolu olacak. Bu yol yıllardır hasretle beklenen yoldur ama gelin görün ki değerli Şırnaklılar bu yol yapılamadı. Neden yapılamadı- En büyük sebebi güvenlik."
     Yıldırım, terörden dolayı bölgede acılar yaşandığını kaydederek, 10 yıldır her şeye rağmen havalananı, yol, hastane, okul ve üniversite yapmayı başardıklarını kaydetti.
    
     -"Ortak yanlarımızı hep ön plana çıkaracağız"-
    
     Hz. Nuhun gemisinin tufandan sonra Cudi Dağına oturduğunu, insanlığın burada yeniden doğduğunu dile getiren Yıldırım, "Yani hepimiz Hz. Nuhun soyundan geliyoruz. Ayrılık bizim neyimize- Kim olduğumuzu, nereden geldiğimizden, hangi soydan olduğumuza biz mi karar veriyoruz- Farlılıklarımızı ön plana çıkarmayacağız, farlılıklarımızı değil, ortak yanlarımızı hep ön plana çıkaracağız" diye konuştu.
     Yıldırım, geçmişte bölgede çok sayıda medeniyetin gelip geçtiğini anlatarak, Çanakkalede, Sarıkamışta ve Kurtuluş Savaşında omuz omuza birlikte olduklarını anımsattı.
     Ülke, millet ve bayrak için mücadele ettiklerini vurgulayan Yıldırım, şunları dile getirdi:
     "İnşallah bundan sonra ülkemizde barış, huzur ve güvenlik daha gelişecek, kaybettiğimiz yılları tekrar kazanacağız. Bütün gücümüzü bundan sonra daha güzel bir Türkiye için harcayacağız. Bu baharda barışın ve huzurun geldiği bu topraklarda güzel bir hizmet için büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Sizlere Sayın Başbakanımızın selamını getirdik. Başbakanımız geçenlerde, Cudi Dağında, Namaz Dağında barut ve silah sesleri, barut kokusu istemiyoruz. Bu dağlarda göçerlerimizin sürülerini, açan çiçekleri koklamak istiyoruz dedi. Hepimiz bunu istemiyor muyuz- Bunun için herkes barışa katkı sağlasın, barışa herkes el versin.
     İnşallah daha güzel olacak. 72 milletle bu ülkemin içinde tek devlet, tek vatan, tek millet, tek ay yıldızlı bayrağımız altında, huzur ve güven içinde güven içinde geçinip gideceğiz."
     Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ise İran, Irak ve Suriye bağlantısını sağlayacağını belirterek, "Bu projeye yıllardır Şırnakın rüyasıdır" dedi.
     Konuşmaların ardından Yıldırım, butona basarak karayolunun temelini attı.
     Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Şırnak Ticaret ve Sanayi Odasında basına kapalı düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.
     Toplantının ardından Cumhuriyet Meydanında esnafları ziyaret eden Yıldırım, karşılaştığı çocuklara harçlık verdi.
    
     Muhabir: Şaban Yılmaz-Cafer Balık / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Kemal Kaymak

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER