Sit alanındaki binaların yıkılma tehlikesi geçirdiği

Sit alanındaki binaların yıkılma tehlikesi geçirdiği iddiası -Akçakocada sit alanı ilan edilen bölgede bulunan eski evlerin, tadilat yapılamamasından dolayı yıkılma tehlikesi taşıdığı iddia edildi -Akçakoca Belediye Başkanı Albayrak:


DÜZCE (A.A) - Düzcenin Akçakoca ilçesinde sit alanı ilan edilen bölgede bulunan eski evlerin tadilat yapılamamasından dolayı yıkılma tehlikesi taşıdığı iddia edildi.
     Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yukarı, Hacı Yusuflar ve Orhangazi mahallelerinin Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce sit alanı ilan edildiğini hatırlattı.
     Bölgedeki eski binalarla ilgili sıkıntı yaşadıklarını anlatan Albayrak, Bununla ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne yazı yazdık, bir sonuç alamadık. Eski binalarla ilgili olarak bir karar veremiyorlar dedi.
     Albayrak, bölgede inceleme yaptıklarını dile getirerek, Eski binaların projeler dahilinde yaptırılması için çalışma başlattık. Normalde bina sahiplerinin yapması gerekiyor ancak biz yapmaya karar verdik. Binaların siluetlerini çizip Koruma Kuruluna göndereceğiz. Belki bu şekilde kaldırılmasına izin verecekler şeklinde konuştu.
     Binaların yıkılma tehlikesi yaşadığına dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:
     Birisi yıkılsa yandık. Sorumlu da yok. Böyle bir kanunu anlayamıyorum. Garip bir durum. Korkudan kimse dokunamıyor. Yıkılan enkaz bile kaldırılamıyor. Geldiğimiz günden beri sit alanı bölgesiyle uğraşıyoruz. Vatandaşların şikayetlerini gideremiyoruz. Bu nedenle kuruldan çıkmak istediğimizi yetkililere bildirdik.
    
     -Restorasyon çok daha güzel olur-
    
     Hacı Yusuflar Mahallesi muhtarı Lütfü Özcan ise mahallede yaklaşık 60 tescilli binanın olduğuna işaret ederek, yıkılma tehlikesi bulunan eski binaların çok büyük tehlike arz ettiğini anlattı.
     Bugüne kadar izin dahilinde iki binanın yıkıldığını bildiren Özcan, Yıkmak istemiyorduk ama çok tehlike arz ediyordu. Mahalleli çok şikayet ediyordu. Binalara çivi bile çaktırmadıkları için bir şey yapamıyoruz. Bir tane bina yıktırmak için 6 tane profesörün imzası var. İnceliyorlar, ondan sonra yıkıyorlar. Bu bakımdan binaların yıkılması çok zor diye konuştu.
     Özcan, eski binalarda kimsenin oturmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Orası birisi ölmeden yıkılmaz. Belediyenin yapacağı da bir şey yok. Biz tabiat varlıklarının yıkılmasını istemeyiz ama bu evlerde insanlar durmuyor. Miras yoluyla geçmiş. Bir evin yıkılması için uğraştık, 10 tane mirasçısı çıktı. Restorasyon çok daha güzel olur. Yıkılsın demiyoruz. Vatandaşın lehine bir şey olsun. Aleyhine olduktan sonra hiçbir şeye yaramaz. Bina sahipleri zaten hep Akçakoca dışında.
    
     Muhabir: Soner Şen / Onur Orhan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sit alanındaki binaların yıkılma tehlikesi geçirdiği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER