Sivas Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı

Sivas Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin çalışmaları -Sosyal Hizmet Uzmanı Özen: Toplum Ruh Sağlığı Merkezindeki eğitimler sayesinde, hastalar birbirlerinden de destek alarak yaşama çok daha sıkı tutunuyorlar


SİVAS (A.A) - Sivas Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Meltem Özen, merkezlerinde verilen eğitimler sayesinde, hastaların birbirlerinden de destek alarak yaşama daha sıkı tutunduklarını belirtti.
     Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Ocak ayından bu yana, ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastalarla ilgilendiklerini aktardı.
     Bu hastalıklarda rehabilitasyon sürecine başlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Özen, Rehabilitasyon süreci, bireyi en temelde topluma yeniden kazandırmayı içeriyor. Çünkü bu hastalıklardan sonra kişide ciddi işlevsel kayıplar oluyor. Biz mümkün olduğunca yeteneklerini yeniden kazanmaları ya da geliştirmeleri yönünde destek olmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Eğitimlerde, hastalığın ne gibi belirtileri olduğunu, hastalıkla yaşama nasıl devam edebileceklerini, kullandıkları ilaçları ve yan etkilerini anlattıklarını söyleyen Özen, çok içe kapanık, arkadaşlık ve ailevi ilişkileri iyi olmayan hastalara, öncelikle Evet, biz hastalıkla yaşayabiliyoruzu kabul ettirdiklerini belirtti.
     Özen, uğraşı çalışması eğitimin önemine de değinerek, onların bir şeyler ürettiği zaman işe yaradıklarını düşündüğünü, yetersizlik duygularının azaldığını ve öz güvenleri yükseldiğini vurguladı. Özen, Hasta, Evet ben buradayım, hastalıkla mücadele edebiliyorum, bir şeyler üretebiliyorum, bununla gurur duyuyorum diyor. Bu, onlar için önemli diye konuştu.
     Uğraşı terapisinin bir parçasının da bahçe işleriyle uğraşmak olduğunu dile getiren Özen, Toprakla uğraşmak onları çok sakinleştiriyor, gerginliklerini üzerlerinden atmalarını sağlıyor. Bu nedenle bahçe işleri, rehabilitasyonun önemli bir parçası dedi.
    
    
     -Ailenin önemi büyük-
    
     Meltem Özen, şunları kaydetti:
     Hastalarımızı toplumsal faaliyetlere mümkün olduğunca katmaya çalışıyoruz. Bir süre sonra burada arkadaş ediniyorlar ve diğer insanlarla daha rahat iletişim kurabiliyorlar. Toplum Ruh Sağlığı Merkezindeki eğitimler sayesinde, hastalar birbirlerinden de destek alarak yaşama çok daha sıkı tutunuyorlar. Hayata tutunmalarında, aile ve toplum desteğini de almalarının çok büyük önemi var.
     Rehabilitasyon sürecinde ne kadar verim aldıklarını görebilmek için aileleri ziyaret ettiklerini dile getiren Özen, Aileyi bu işin içine katmak çok önemli, biz ailelerden, hastaların artık mutlu olduğu, üretkenliğinin ve de sorumluluk alma duygusunun artmaya başladığıyla ilgili geri bildirimler alıyoruz dedi.
     Özen, merkeze kayıtlı 90 hastalarının bulunduğunu, bunların 35inin aktif olarak merkezden faydalandığını, geriye kalanların ise ev ziyaretleriyle takip edildiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Merve Topuz
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sivas Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER