Soba zehirlenmelerine dikkat

Soba zehirlenmelerine dikkat


ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki İlçe Sağlık Müdür Vekili Dr. Yalçın Usluoğlu, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
     Usluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında karbonmonoksit zehirlenmesi olarak bilinen soba zehirlenmelerin en yaygın zehirlenme olduğunu söyledi.
     Bunun için bazı önlemler alınması gerektiğini belirten Usluoğlu, şunları kaydetti:
     Yurdumuzda özellikle ısınma ihtiyacının arttığı sonbahar ve kış mevsiminde sıkça görülür. Eylül-Mart dönemindeki karbonmonoksit zehirlenmeleri neredeyse tamamının yüzde 90ıdır. Evde meydana gelen kazalar sonucu ortaya çıkan zehirlenmeler çoğunluğu oluşturur. Soba, mangal, şömine, doğal gaz. Bunun dışında kimyasallarla çalışanlarda, kapalı garaj veya tamirhanelerde egzoz gazına maruz kalanlarda da görülebilir.
     Organik her türlü yakıtın yanması ile normal koşullarda ortaya çıkan son ürünün karbondioksit olduğunu ifade eden Usluoğlu, şunları kaydetti:
     Yanma sonucu bildiğimiz ısı enerjisi açığa çıkar ve bir miktar da su buharı oluşur. Ancak söz konusu yakıtın tam yanmaması ile karbonmonoksit gazı da ortaya çıkar ki bu çok tehlikelidir. Organik yakıtlardan kastımız odun, kömür, petrol ürünleri, doğal gaz gibi aklımıza gelebilecek her türden yakıttır. Tam yanmadan kastımız söz konusu yakıtın tamamıyla yanıp ısı enerjisine dönüşmesidir. Örneğin baca sistemi iyi çeken, sızıntı yapmayan ve usulüne uygun bir soba yakıyorsanız içindeki kömür tamamen yanacak ve karbonmonoksit salınımı yapmayacağı için zehirlenme söz konusu olmayacaktır. Aksi durumda ise çok tehlikeli bir zehirlenme ile karşı karşıya kalabiliriz. Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, görme bozukluğu, kusma, göğüs ağrısı, bayılma gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna acil olarak baş vurmaları gerekli.
    
     Muhabir: Ercan Özçetin / Burak Akay
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Soba zehirlenmelerine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER