Sokağa atılan köpeğin değeri barınakta anlaşıldı

Sokağa atılan köpeğin değeri barınakta anlaşıldı -İzmirde, sahibi tarafından sokağa terk edilen köpeğin özel yetenekleri götürüldüğü barınakta keşfedildi -Cesareti, insanlarla ilişkisi ve çabuk öğrenen yapısıyla dikkati çeken Rüzga


İZMİR (A.A) - Halil Şahin - İzmirde sahibi tarafından sokağa terk edilen Golden Retriever cinsi köpeğin özel yetenekleri, belediye ekiplerince götürüldüğü hayvan barınağında keşfedildi.
     Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri ekipleri, yaklaşık 1 yıl önce vatandaşların ihbarına üzerine sokaktan aldığı Golden Retriever cinsi köpeği Örnekköydeki barınağa götürdü. Barınak görevlileri, sokağa terk edildiği için bakımsız kalmasına rağmen dur durak bilmeden hareket eden 1.5 yaşındaki köpeğe Rüzgar adını verdi.
     Rüzgarın çok hareketli yapısının yanı sıra, cesur, oyuncu ve çabuk öğrenen karakteri, insanlarla ve diğer hayvanlarla olan olumlu ilişkileri, deprem arama kurtarma ekibinde görev yapmak üzere köpek timi kurma hazırlığındaki yetkililerin dikkatini çekti. Önce basit bir kaç test yapıldı; yüksekten ya da karanlıkta korkup korkmadığına sınandı.
     Bu testlerdeki başarısı, terk edildiği sokakta çok zor günler yaşayacağı tahmin edilen Rüzgarın hayatını değiştirdi. Rüzgar, Veteriner İşleri Müdürlüğünün Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğüyle kurduğu temas sonrası deprem arama kurtarma köpeği olabilmek için profesyonel eğitim almaya başladı.
     İşi can kurtarmak olan ekibe katılacak köpeklerde aranan değişik mekanlara ve zamanlara uyum sağlama, karanlıktan ya da sallanan zeminden korkmama gibi kriterlerin hepsine doğuştan sahipti Rüzgar. Karakter yapısına çeviklik, yönlendirme, itaat, enkazdan canlı bulma gibi becerileri de ekledi ve deprem arama kurtarma ekibinde yer alma yarışında diğer köpekleri geride bıraktı.
    
     -Büyük bir şans-
    
     Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıldır eğitimi süren Rüzgarın eşine az rastlanır bir karaktere sahip olduğunu belirtti.
     Rüzgardan sonra başka köpekleri de denediklerini ancak onların başarılı olamadığını kaydeden İnanlı, Hem ırkının, hem de kendi karakterinin özellikleri Rüzgarı ideal bir arama kurtarma köpeği yapıyor. 100 köpekten belki birinde Rüzgardaki özellikler var. Bizim onu barınakta bulmamız büyük şans dedi.
     İnanlı, Rüzgarın sokak hayvanlarının eğitildiği taktirde evcil hayvan dükkanlarından satın alınan köpeklerden farkı kalmadığının da göstergesi olduğunu belirterek, amaçlarından birinin de profesyonel bir ekip oluştururken sahipsiz köpek sorununa da dikkati çekmek olduğunu söyledi.
    
     -Enkazdaki kazazedeyi bulabilecek seviyede-
    
     Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliğinde görevli köpek eğitmeni Gazi Erdoğan da, Rüzgarda bir arama kurtarma köpeğinde olması gereken özelliklerin fazlasıyla bulunduğunu belirtti.
     Rüzgarın enkaz altında kalan bir canlıya ulaşması için yaklaşık 1 yıldır eğitim aldığını aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:
     Geldiğinde enkaz bölgelerinde hareketlerini test ettik çok olumluydu. Çeviklik ve yönlendirme ile ilgili çalışmalara başladık. İtaat eğitimleri verildi. Şu an enkazdaki kazazedeyi bulabilecek seviyede. Sivil Savunma, bu eğitimleri alan köpeklerin göreve hazır olup olmadığını bir sınavla belirliyor. Sınavda başarılı olanlara sertifikası veriliyor. Rüzgarın sınavı geçeğine inanıyoruz.
     Rüzgar, sertifikasını aldıktan sonra Karşıyaka Belediyesinin deprem arama kurtarma timinde görev yapacak.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Sokağa atılan köpeğin değeri barınakta anlaşıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER