Süne zararlısıyla biyolojik mücadele

Süne zararlısıyla biyolojik mücadele -Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlattı -Süne Yumurta Parazitoidi Üretim Merke


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Türkiyenin önemli tarım bölgelerinden Kırklarelide buğday alanlarına önemli düzeyde zarar veren "süne" zararlılarını önlemek amacıyla biyolojik mücadele başlatıldı.
     Kırklareli Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yumurta Parazitoidi Üretim Merkezinde 15 teknik ekiple 2 milyon parazitoid ürettiklerini söyledi.
     İlaçla mücadeleden çok, biyolojik mücadeleye önem verdiklerini belirten Keçeci, ilaçla yapılan mücadelenin milli ekonomiye ve çevreye zarar verdiğini kaydetti.
     2 milyon 683 bin 110 dönüm tarım alanı bulunan Kırklarelide, süneyle mücadeleyi en etkin şekilde sürdürdüklerini ifade eden Keçeci, şöyle devam etti:
     "Sünelerle biyolojik mücadele için önemli bir çalışma yapıyoruz. Türkiyenin iki ilinde Süne Yumurta Parazitoidi Üretim Merkezi bulunuyor. Kimyasal mücadele yerine kullanılabilecek, çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş yöntemlerden biyolojik mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Teknik elemanlarımız tarafından buğday alanlarından toplanan ergin süneler, iklim odalarına bırakılarak çalışmalar başlatıldı. Ergin sünelerden yumurta elde edilerek, parazitlendiriliyor. Yumurtalardan çıkan parazitoidler daha sonra sünelerin bıraktığı yumurtalara kendi yumurtalarını bırakarak sünelerin çoğalmasını engelliyor. Süne yumurta parazitoidleri, sünenin en önemli ve etkili doğal düşmanıdır. Üretilen parazitoidlerden yaklaşık bir milyonunu Bursa, Çanakkale ve Edirneye gönderdik. Süne ile mücadele sadece Kırklarelide değil, Türkiyenin her yerinde yapılmaktadır."
    
     -Biyolojik mücadelenin avantajları-
    
     Biyolojik mücadelenin zirai ilaçlama gibi insan ve çevre sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olmadığını bildiren Keçeci, biyolojik mücadelenin doğal dengeyi koruma esasına dayandığını kaydetti.
     Biyolojik mücadelenin sorunları geçici değil, kalıcı olarak çözdüğünü anlatan Keçeci, "Düşük maliyetle yüksek oranda koruma imkanı sağlar. Biyolojik mücadele etmenleri sadece hedef alınan zararlıya karşı etkili olurlar. Zararlıları arayabilme ve bulma yetenekleri vardır" diye konuştu.
    
     -"Süne ile mücadeleyi önemsiyoruz"-
    
     Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da süne ile mücadeleyi önemsediklerini belirtti.
     Süne ile mücadele edilmediği takdirde buğday kalitesinin düşeceğini vurgulayan Şaylan, "Biyolojik mücadele önemli. Kimyasal ilaçlar yerine biyolojik mücadele daha iyi. Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri süne ile en etkin şekilde mücadele etmeye çalışıyor. Süne ile mücadel edilmezse buğdayın kalitesi düşer, çiftçi ekonomik olarak gelir kaybına uğrar. Süne ile mücadeleyi önemsiyoruz" dedi.
    
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Süne zararlısıyla biyolojik mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER