Suriyede yaşanan acıların günlüğünü tutuyor

Suriyede yaşanan acıların günlüğünü tutuyor -Ülkesindeki olaylarda yaşadıklarını ve gördüklerini günlüğüne yansıtan Suriyeli yazar Diboğlu, yazılarını kitap haline getirmeyi ve filme aktarmayı planlıyor -Suriyede fikirlerini özgürce


HATAY (A.A) - Erdal Türkoğlu - Suriyeli yazar Ali Diboğlu, ülkesindeki olaylarda yaşadıklarını ve gördüklerini bir bir not aldığı günlüğündeki yazıları önce kitap haline getirmek, daha sonra da film yapmak istiyor.
     Ülkesindeki olaylar nedeniyle 7 ay önce Türkiyeye sığınan ve kendi imkanlarıyla kiraladığı evde kalan Ali Diboğlu (44) çok yönlü kişiliğiyle dikkat çekiyor.
     Lazkiye kentinde dünyaya gelen ve tarih, edebiyat gibi dallarda yazılar yazıp, film senaryoları hazırlayan Diboğlu, hayatını ve planlarını AA muhabirine anlattı.
     Baba Hafız Esed döneminde, henüz lise son sınıf öğrencisiyken hükümet hakkında konuştuğu için gözaltına alındığını belirten Diboğlu, bir yıl cezaevinde kaldığını ve daha sonra da Dubaiye gittiğini söyledi.
     Yaklaşık 18 yıl Dubaide kaldığını ve burada hemen her işte çalışarak geçimini sağladığını ifade eden Diboğlu, yaptığı işlere rağmen yazma tutkusundan asla vazgeçmediğini kaydetti.
     Dubaide bir kitap ve bir film senaryosu yazma fırsatı bulduğunu vurgulayan Diboğlu, yazdığı bazı şiirlerin de Dubai Kültür Bakanlığında halen kayıt altında olduğunu belirtti.
     Dubaideki 18 yıllık yaşantısının ardından ülkesinin hasretine dayanamadığını ve geri döndüğünün altını çizen Diboğlu, şöyle devam etti:
     Ülkeme geri döner dönmez havaalanında gözaltına alındım. 1996-97 yıllarında Lazkiyenin Bayırbucak Türkmen bölgesinde Türkiyeye yakın gördükleri isimleri göz altına alıyorlardı. Bazı yakınlarımı gözaltına almışlar. Benim de bu nedenle gözaltına alındığımı öğrendim. 1 yıl boyunca Şam, Humus ve Lazkiyenin çeşitli hapishanelerinde sorguya çekildikten sonra serbest kaldım. Ancak uzun yıllar gözaltında kalan dayım burada hayatını kaybetti. Bizlere atılan suçlamalar, Suriye Devlet Başkanı ve Baas Partisi hakkında olumsuz konuşmak, anayasayı eleştirmek ve Türkiye milliyetçiliği yapmaktı.
    
     -Aşk ve edebiyat dışında yazmak yasak -
    
     Suriyede olayların artması ve sürekli cezaevine atılması nedeniyle dayanamadığını dile getiren Diboğlu, şu an yazılarına özgür ve demokratik bir ülke olan Türkiyede devam ettiğini anlattı.
     Suriyede 50 yıldır her konuda konuşmanın yasak olduğunu savunan Diboğlu, Ülkemde, aşk ve edebiyat dışında bir yazı yazmak da yasak. Bu yüzden bir çok olayı ve yaşadıklarımızı içimizde saklamak zorundayız. Bize kucak açan Türkiyede içimizi dökme fırsatı bulduk. Suriyedeki olaylarla ilgili tüm ayrıntıları yazıyorum. Bazı kişilerin acılarını, anılarını hikayeleştiriyorum. Bunu yapmak çok zor olsa da, yazmaya devam edeceğim. Olaylar bitikten sonra yazdıklarımı birleştirip bir kitap haline getireceğim. Daha sonra da bunları bir film senaryosuna dönüştürmeyi planlıyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Suriyede yaşanan acıların günlüğünü tutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER