Suriyedeki gelişmeler ve sınır kapıları

Suriyedeki gelişmeler ve sınır kapıları -Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut: Suriye sınır kapılarının kapanması Ro-Ro seferlerini arttıracaktır. Bu süreçte Mersin Türkiyenin yükünü taşımaya taliptir ve hazırdır


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Suriye sınır kapılarının kapanmasının Ro-Ro seferlerini arttıracağını, buna bağlı olarak da Mersinin Türkiyenin yükünü taşımaya talip ve hazır olduğunu bildirdi.
     Aşut, yaptığı yazılı açıklamada, Suriyede uzun süredir yaşanan gelişmeler nedeniyle ihracata yönelik Türk tırlarının bu ülkeden geçişinde ciddi sıkıntılar olduğu için Mersin-Mısır ve Mersin-Lübnan-Tripoli Ro-Ro hatlarını oluşturduklarını anımsattı.
     Ekonomi Bakanlığı ile yaptıkları çalışma neticesinde alternatif yollarla ihracatın akışını sağladıklarını ifade eden Aşut, böylelikle Akdenizdeki tıkanıklığı da açtıklarını belirtti.
     Mersinin İstanbuldan sonra Türkiyenin en büyük dış ticaret merkezi olduğuna işaret eden Aşut, şunları kaydetti:
     Mersin sadece kendi ihracatını değil, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Gaziantep gibi yakın hinterlandındaki önemli üretim merkezlerini dünya ile buluşturan bir dış ticaret ve lojistik merkezidir. Bu anlamda, Mersin gerek dış ticaret, gerekse lojistik tecrübelerini kullanmış ve bu tehlikeleri çok öncesinden görmüştür. Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğuya düzenli Ro-Ro seferleri koyarak hem nakliye maliyetlerini düşürdük hem de etkin ve güvenli bir ulaşım sağladık.
     Suriyedeki istikrarsızlığın bu sıkıntıyı arttıracağını biliyorduk. Bu anlamda Ekonomi Bakanlığımızla dirsek temasımızı kesmedik. Suriye sınır kapılarının kapanması Ro-Ro seferlerini arttıracaktır. Bu süreçte Mersin Türkiyenin yükünü taşımaya taliptir ve hazırdır. İhracatçımızın endişe etmesine gerek yoktur. Mersin Kuzey Afrikaya, Avrupaya, Arap yarım adasına ve Ortadoğuya etkin Ro-Ro seferleri ile kolayca ulaşmaktadır. Şu anda bile çok sayıda tır Ro-Ro seferi için limanda ve tır parklarında beklemektedir. Sınır kapılarındaki sıkıntıdan sonra bu sayının daha da artması bekleniyor. Bu nedenle acilen, Ro-Ro seferlerinin artması ve yeni gemilerin hatta eklenmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: Veli Gürgah / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Suriyedeki gelişmeler ve sınır kapıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER