Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -Gaziantepe gelen Suriyeli bazı ailelerin çocukları için belediye tarafından oluşturulan sınıflarda eğitim veriliyor -Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey: -Projenin mülteci alan şehirlere örnek olmasını tem


GAZİANTEP (A.A) - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Gaziantepe gelen bazı Suriyeli ailelerin eğitim çağındaki çocuklarına, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan sınıflarda eğitim veriliyor.
     Büyükşehir Belediyesi, Suriyede yaşanan olayların ardından Türkiyeye sığınan Suriyeliler için Ortak Akıl Platform Binasında (GOAP) kurduğu Yerel Bilgi Merkezinde, Suriyeli ailelerin ilköğretim 1 ve 4. sınıf çağındaki çocukları için sınıflar oluşturdu. Sınıflarda Suriyeli öğretmenler tarafından verilen eğitim bugün başladı. 161 öğrencinin yararlandığı eğitim kapsamında çocuklara yabancı dil olarak Türkçe öğretileceği bildirildi.
     Yerel Bilgi Merkezini ve oluşturulan sınıfları ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Suriyeli ailelerin adaptasyonu için çalıştıklarını söyledi. Suriyeden pasaportla gelen ailelerin çocukları için çalışma yaptıklarını aktaran Güzelbey, şunları kaydetti:
     Gaziantepte okul çağında 600 Suriyeli çocuk tespit ettik. Bu çocuklar Türkçe bilmiyorlar ve bazı yasal engeller nedeniyle okula gidemiyorlar. Biz, Valimizin de koordinesinde burada 500 öğrenciye hitap edecek okul açtık. Öğretmenleri kendileri belirledi. Müfredatı ise bizim standartlarımıza göre yapıyoruz. Çocukların ve öğretmenlerin en iyi şekilde eğitim yapmalarına çalışıyoruz. Gönül arzu eder ki evlerine, yuvalarına kavuşsunlar.
     Hayata geçirilen projenin Türkiyede ilk olduğunu ifade eden Güzelbey, Suriyelilerin kardeşleri ve misafirleri olduğunu ifade etti.
     Komşu komşunun külüne muhtaçtır sözünü anımsatan Güzelbey, Hiç kimse gönül rızasıyla bu hale düşmek istemez. Ama oradaki şartları biliyorsunuz. Bizim için önemli olan buradaki çocuklar ve gençler. Onlar için proje geliştiriyoruz. Ben bu projenin mülteci alan şehirlerdeki yöneticilere örnek olmasını temenni ediyorum. Sonuçta birbirimize muhtacız, ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız diye konuştu.
    
     -Türkçe öğrenecekler
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Genel Koordinatörü Ramazan Dündar ise ilk etapta Suriyeli öğrenciler için 7 sınıf hazırladıklarını belirtti. Şu anda 1 ile 4üncü sınıflardaki çocuklar için eğitim verdiklerini ifade eden Dündar, 161 öğrencimiz var. Hedefimiz 350 öğrenciye ulaşmak. 5 ve 6ncı sınıflardan talep olursa ikinci kademe olarak devam edeceğiz. Yetişkinlere yönelik de eğitim sistemi hazırladık. Kitaplar getirip onlara da Türkçe öğreteceğiz diye konuştu.
     Çocuklara eğitim veren Dimah Wassof ise Türkiyeye gelmeden önce Halepte İngilizce öğretmeni olduğunu ifade ederek, Türk hükümeti ve belediye yetkililerine kendilerine sağladıkları kolaylıklar nedeniyle teşekkür etti.
     İkinci sınıfta eğitime başlayan Suriyeli Haye Hammadi ve velilerden Necdet Maçan da kendilerine bu imkanı sağlayan Türk hükümetine ve belediyeye teşekkür etti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER