Suriye kamışı hünerli ellerde neye dönüşüyor

Suriye kamışı hünerli ellerde neye dönüşüyor -Portakal bahçesinde kurduğu küçük atölyede 10 yıldır ney imalatı yapan Ali Karayanık, Suriye ve KKTCden getirdiği kamışlarla yaptığı neyleri Japonya ve Avustralyanın da aralarında


KONYA (A.A) - Rıfat Yerlikaya - Portakal bahçesinde kurduğu küçük atölyede 10 yıldır ney imalatı yapan Ali Karayanık, Suriye ve KKTCden getirdiği kamışlarla yaptığı neyleri Japonya ve Avustralyanın da aralarında bulunduğu 100e yakın ülkeye gönderiyor.
     Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde açtığı stantta, ürettiği neyleri sergileyen Karayanık (53), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatayın Dörtyol ilçesindeki portakal bahçesine kurduğu atölyede ney imalatı yaptığını söyledi.
     Neyleri hazır hale getirdikten sonra devlet konservatuvarlarında görevli hocalara gönderdiğini dile getiren Karayanık, Kamışları toplamak için Çukurova ve Hataya gidiyoruz. Oradaki kamışları topladıktan sonra Suriyeye geçiyoruz. Asi Nehri boyunca kilometrelerce giderek, ney yapımına uygun kamışları bulup topluyoruz diye konuştu.
    
     -Ney için Suriyede savaşın bitmesini bekliyor-
    
     Karayanık, Suriyede çıkan olayların ardından bu ülkede kamış toplayamadıklarını dile getirerek, Suriyede savaş çıktıktan sonra kamış toplamaya gidemiyoruz. Bu nedenle kamış bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Ney için Suriyede savaşın bitmesini bekliyoruz dedi.
     Yaptığı neyleri, internet ve telefon aracılığıyla da sattığını kaydeden Karayanık, Türkiyenin dört bir yanına gönderdiği neylerin, yurt dışında da Japonya, Avustralya, İran ve KKTCnin da aralarında bulunduğu 100e yakın ülkede alıcı bulduğunu ifade etti.
    
     -Çeşitli renk ve desende ney kılıfı üretiyorum-
    
     Ney üretimiyle birlikte kılıflarını da yapmaya başladığını aktaran Karayanık, 60 farklı renk ve desende ney kılıfı ürettiğini belirtti.
     Karayanık, ney üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kamışı ölçüsüne göre araziden toplayıp en az 1 yıl kurumasını bekleyeceksin. Kuruduktan sonra temizleyip fırınlayacaksın. Doğrulttuktan sonraki aşamada ise bir neyin yapımı 3-4 saat sürüyor. Günde 10 saatimi ayırarak arabayla 300 kilometre yol gidiyorum. Binlerce kamışın içinden ney olacak kamışı seçiyorum. Bazen hiç uygun kamış bulamadan geldiğim oluyor. 10 yıldır ilk defa eğri bir kamış buldum. Eğri ney insanların çok ilgisini çekiyor ama satmıyorum. Yerli ve yabancı turistler resim çektiriyor. İnsanların neye olan ilgisi beni çok mutlu ediyor.
     Neyin bambudan yapıldığını sananların olduğunu anlatan Karayanık, Bunun için yurt dışından bir bambu tedarik ettim ve ona neyin şeklini verdim. Bu sayede insanlara neyin sadece kamıştan yapıldığını göstermek için onu da sergiliyorum ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Suriye kamışı hünerli ellerde neye dönüşüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER